Založ si blog

BANSKÁ BYSTRICA UŽ NIE JE MESTO SNP

Ale mesto „Olympijských vítazov“. Aj tých, ktorí sa nelichotivo vyjadrovali o dopingu ruských športovcov. Neveríte? Na vstupe do B.Bystrice od Donovalov/alebo Podbrezovej/ je betónový monument, kde desaťročia bolo tento nápis: BANSKÁ BYSTRICA MESTO SNP. Dnes je už niekoľko rokov zmenený na:BANSKÁ BYSTRICA MESTO OLYMPIJSKÝCH VÍŤAZOV.

Kto a prečo ho prepísal? Je to rovnaká rana medzi oči nasim osloboditeľom ako Matovičova atómofka: 1488 covid testov na Deň víťazstva nad fašizmom. https://bojujemzasvetlezajtrajsky.blog.pravda.sk/2020/05/11/1488-testov-dna-8-5-2020den-vitazstva-nad-fasizmom/

Len tak ďalej. Keď si myslíte , že veľvyslanci nesledujú pozorne tieto kroky, ste na omyle. Alebo boli určené najmä im? Preto žiadna medializácia , referendum a pod. ? Ako pri Tisovej ulici?

Minule sa ma nemecký šéf pýtal na vojnový Slovenský štát. Sám mi naznačil, že čítal, že sme nekolaborovali s Hitlerom. Bol som šokovaný. On totiž nečíta žiadnu alternatívu. Hoci o výbuchu Nord Stream si aj vďaka maďarskému kolegovi, ktorý vedie obchodný tím Nemecka urobil názor ešte predtým ako odznel v nemeckom mainstreame: Rusi to neboli!

Ale späť k debate s Nemcom. V podstate som začal habkať , pretože oficiálny názor je ten, že vojnový Slovenský štát bol fašistický, Tiso bol zločinec a my o tom nehovoríme a nediskutujeme. Máme sa za to hanbiť ako Nemci za Hitlera/hoci bol pôvodom rakúšan/. V podstate som mu teda povedal, že u nás je toto obdobie TABU, nehovorí sa o ňom a nie sme s ním vysporiadaní.

Náš problém je že sa nielenže nevieme vysporiadať s minulosťou ale ani realitou. Pre mňa je hlavný odkaz SNP ten, že dedovia povstali proti Nemcom. A fašizmu. Možno neboli prví, ani najlepśí partizáni. Ale ruku na srdce, kto z nás by sa odvážil na teké niečo? Počas zimného pochodu hrebeňom Nízkych Tatier ich zomreli desiatky. My dnes nevieme/ a nechceme/ prejsť túto trasu ani v lete. Bivakovali mesiace kde kade v horách. Koľko by sme vydržali my s dnešnou modernou výbavou? Samozrejme, že riskovali životy. Za všetkých. A boli ako vždy v menšine. Ostatní čakali ako sa to vyvinie. Česť tým, ktorí pomáhali. Ale myslím si, že spoločnosť sa vtedy a teraz veľmi nelíšila. Revolúcie a povstania vedie vždy menšina. Možno sa ostatní pridajú. Keď sa to láme a je to výhodné.

Prečo sa nevieme vysporiadať s obdobím po 1.sv. vojne? Mňa to za socializmu neučili, teraz je to prinajmenšom tabu. O Tisovi sa inak nehovorí ako o zločincovi. Je bežne rozšírený názor, že v 2.sv. vojne nás oslobodili „spojenci“. „Národ, ktorý zabudne na svoju minulosť, nemá budúcnosť.“

https://www.zvjs.sk/en/blog/narod-ktory-zabudne-na-svoju-minulost-nema-buducnost

Prečo som proti ďaľšej montovni- baterkárni v Šuranoch

13.09.2024

Každý štát má globalizovanom svete svoje poslanie/úlohu. Niektoré štáty sú logistické centrá, iné sú bankové centrá. Niektoré slúźia na rekreáciu a niektoré na vývoj a výrobu špičkových strojárskych výrobkov. A niektoré štáty žiaľ dostali do vienka aj nelichotivý osud- úložisko nebezpečného odpadu, nárazníková zóna, alebo MONTOVŇA S OTROCKÝMI [...]

„Daň z finančných transakcií tu už dávno máme“

09.09.2024

Vo forme poplatku banke za platbu kartou.. Banka ma núti platiť kartou. Odmeňuje ma za to. Zaplatí to nakoniec obchodník/údajne až 2% z ceny/, ktorý to premietne do ceny. Skúste si kúpiť v Rakúsku zlato kartou. Nepochodíte. Prećo? Pretože banka by zobrala obchodníkovi podstatnú časť marže. . Ďalšia daň z finančných transakcií ide na oltár tzv “svetovej rezervnej [...]

Prebujnený štát nemá peniaze(tak ich vyberie z daní)

05.09.2024

Do vedenia štátu sa dostali tlčhubovia. Taký tlčhuba sa pozná podľa toho ako tlčie hubou na youtube pred voľbami a čo robí reálne po voľbách. Títo tlčhubovia rozprávali ako máme prebujnenú štátnu správu a ako je treba prepustiť 25% zamestnancov. Hoci podľa počtu obyvateľov to môže byť kľudne aj 50%./nakoľko aj Čechy sú tiež prebujnelé/ [...]

Portugalsko, lesný požiar, hasičské lietadlo, požiar

V Portugalsku zúria rozsiahle požiare, vyžiadali si už najmenej dve obete

16.09.2024 22:00

Úrady informovali, že v dištrikte Aveiro nasadili 12 hasiacich lietadiel a v celej krajine bojujú najmenej s 20 požiarmi.

Rakúsky kancelár Karl Nehammer

Záplavy odplavili aj morálku? Rakúsky kancelár vyzval pre povodne na pauzu v kampani, ale sám v nej pokračoval

16.09.2024 21:21

Nehammer argumentoval, že treba všetku energiu a pozornosť sústrediť na zvládnutie prírodnej katastrofy a pomoc tým, ktorých zasiahla.

most, Čadca

Nebezpečná voda sa valila aj Čadcou. Živel tam ohrozoval mosty, firmy aj rodinné domy

16.09.2024 21:00

Podobné povodne boli v metropole Kysúc zaznamenané v roku 1997, no viacerí miestni tvrdia, že ani vtedy živel nespôsobil také škody, ako teraz.

Devínska Nová Ves, Povodeň, Bratislava

Zničené budovy, cesty aj polia. Koľko budú stáť opravy? Slovensko čaká, kým odznie povodňová vlna

16.09.2024 20:00

Najhoršie sú na tom okresy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK), ktorý bude zatiaľ potrebovať na opravy takmer tri milióny eur. Trnavský kraj odhaduje škody na niekoľko desiatok tisíc eur.