Založ si blog

Najlepšia investícia pre rok 2021

Čo sa týka investícií, koronakríza preverila a zreálnila doteraz všetky okrem tzv.indexov a realít. Akciové indexy rastú do výšin inverzne(opačne) k rastu ekonomiky, čo sa stalo prvýkrát v histórii. Podľa mňa čaká veľká korekcia aj tzv. Fiat investície. Sú to investície naviazané na tlač nekrytých peňazí. Najväčšie nákupy akcií v posledných rokoch robili firmy samotné cez tzv. Buyback programy kryté lacnými úverovými zdrojmi. Logika je jasná- ak je úrok z úveru nižší ako dividenda, firma nemôže stratiť. Odmeny CEO sú taktiež naviazané na rast ceny akcií, takže to je vysvetlenie „prekvapivého“ rastu indexov. O tom , čo sa stane v prípade opačného vývoja úrokov , ktoré sú mimochodom rozhodnutie centra a nie „trhový“ faktor sa nepíše.
https://www.teraz.sk/ekonomika/turecka-centralna-banka-zvysila-svoj/516412-clanok.htmlu
Po rokoch investovania do realít, akcií a iných nástrojov mám nasledovné priority:
1.Minimálne riziko vzhľadom ku krízam
2.Čo najnižší stupeň tzv. Maslowovej pyramídy. Vysvetlím- na spodných stupňoch sú základné ľudské potreby ako bezpečnosť, jedlo, bývanie. Tie utrpeli reálne najmenej, aj keď pod bývaním si možno predstaviť aj návrat k mnohogeneračným rodinám. Práve mi odišli nájomníci, ktorí sa vrátili domov na dedinu a predpokladám, že budú zatiaľ žiť s rodičmi. Rekreácia, hotely, reštaurácie, fitness utrpeli pred základnými potrebami aj preto, že nie sú základné. Ak sa mám rozhodnúť medzi romantickou večerou v reštaurácii( keby boli otvorené) a týždenným nákupom potravín, čo vyhrá?
3.“Investícia“, ktorá ma baví mi vlastne aj vypĺňa čas. Cez túto investíciu sa sebarealizujem, čo síce nie je zrovna prízemný cieľ, ale najvyššia priečka Maslowovej pyramídy. Ale pokiaľ je to postranný efekt, tento benefit musím spomenúť.
4.Stabilná návratnosť
5. Pokiaľ možno čo najkratšia doba návratnosti. Je to matematicky dané buď nízkou sumou investície, alebo vysokým výnosom, alebo kombináciou.
A teraz príde to najdôležitejšie- ktorá „investícia“ to spĺňa? Nie je to zlato, ani bitcoin, ani reality. Kúpite to za 10 eur. Vráti sa vám to do 2 rokov. Po 5 rokoch pri minimálnej starostlivosti je „rentabilita“ v stovkách percent ročne. Môžete túto investíciu rozširovať podľa potreby , chuti a času. Je na najnižších priečkach Maslowovej pyramídy, čiže ľudia sa toho vzdajú ako posledného.

Je to jabloň.

Prečo Fico odmietol harmonizáciu daní PO v EÚ?

19.04.2024

Možno preto, že všetci v EÚ maju vyššie dane. Najmá dane z dividend právnických osôb. Otázka je , prečo do psej matere sa tomu tak bráni? Veď máme najhoší vývoj financií v EÚ(údajne). A on sa bráni hodenej rukavici? Koho chce zdaňovať, keď nie firmy? Zamestnancov, jednoosobové s.r.o., živnostníkov? Lebo tak to vyzerá. DAŇ Z DIVIDEND NULA PERCENT PRE FIRMY , KDE [...]

Ako nás premnožený medveď oberá o pitnú vodu

04.04.2024

Máme premnožené medvede. Kde sú medvede, tam nie sú mravce. Mravce sú totiž ich obľúbenou potravou. Rozhrabávajú mraveniská a vyžierajú kukly aj dospelé mravce. Mravce sa živia škodlivým hmyzom. Aj kôrovcom a ich larvami. A tie sa živia stromami, ktoré nám zadržiavajú vodu. Keď napadnú stromy, les sa vyťaží a vznikne holina. A holina nezadržiava vodu. Medvede treba [...]

Neuveriteľný finiš Korčoka, získal až 83% hlasov

27.03.2024

Všetko začalo normálne. Ako predpovedali stávkové kancelárie. Ale potom sa všetko zmenilo. Nechal som to tak, veď podobný pocit neuveriteľných „nepravdepodobných náhod“ sa dnes vyskytuje bežne https://bojujemzasvetlezajtrajsky.blog.pravda.sk/2023/01/31/aka-je-pravdepodobnost-rovnakeho-vysledku-prezidentskych-volieb-v-3-krajinach/ Zmenilo sa to však po prečítaní niekoľkých [...]

koláž, fotky, mReportér

Známe kúpeľné mesto je pýchou Slovenska, ale aj ikonický vodopád, pri ktorom nakrúcali seriál, ktorý milujú milióny ľudí

27.04.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.