Založ si blog

Za lepšiu školu.

Dcéra sa po niekoľkých mesiacoch vrátila do školy. Bola nadšená. Kuchárky výborne varili, bolo to samé zlatíčko. Syn ju schladil a povedal: “Uvidíš o týždeň, bude to také ako predtým.“ A naozaj tak bolo. Opäť nepožívateľné jedlo, už žiadne zlatíčka. Možno sa iba kuchárky báli o robotu, o to, koľko detí sa vôbec vráti do školy.
Fíni vybudovali najlepšie školstvo na svete otvorením celonárodnej diskusie o jeho zmene. Trvalo to desaťročia, pretože školstvo je ako žijúca fosília, prakticky sa nezmenilo za takmer 300 rokov od vzniku „moderného školstva“. Zaviedla ho na prahu priemyselnej revolúcie Mária Terézia a jeho zmyslom bolo zmeniť neposlušných a spupných sedliakov na poslušných robotníkov a vojakov. Lebo tieto 2 skupiny hospodárstvo monarchie vtedy potrebovalo. Veľmi pekne o tom písal Kiyosaki(Bohaté a bystré dieťa, Prečo jednotkári robia na trojkárov). Školstvo deti taktiež pripravuje o samostatné kritické myslenie, tvorivosť a tímovú prácu. Toto všetko momentálne potrebujeme, preto je čas začať hovoriť o SYSTÉMOVEJ ZMENE ŠKOLSTVA. Pretože nás čaká systémová zmena hospodárstva. Alebo budeme opäť čakať na silných, čo nám naordinujú? Naozaj si myslíte, že 2 zmeny M.Terézie-systém dedenia na Slovensku a systém školstva spolu nesúvisia? Máte problém so slobodnými sedliakmi? Zoberte im pôdu, kontinuitu vzdelávania z otca na syna( tzv.sedliacky rozum), dajte im hypotéky a pošlite do fabrík( po absolvovaní školského „systému“). Náš údel montovne sa plánoval 300 rokov dopredu! Som o tom presvedčený a potvrdzujú to aj analytici ako Pjakin.
Neviem , ako by malo školstvo presne vypadať, ale viem, že ho treba zmeniť. Paradoxne deti vplyvom školstva strácajú schopnosť učiť sa a flexibilne sa prispôsobovať situácii. Berú hotové riešenia, anglosaské školstvo miluje testy, kde stačí krúžkovať. To za socializmu takmer neexistovalo. Dnes je možné meniť profesné zameranie viac krát za život, aj keď pred 200 rokmi sa nemenilo po generácie. Ale školstvo ostáva v pôvodnej podobe.
Iniciatíva Za lepšiu školu začne tým, čomu možno každý rozumie-jedlo. Lebo najedené deti sú spokojné, zdravé a tvorivé deti. O tom, že sa to dá natočil diel aj známy šéfkuchár Pohlreich. A vôbec- za socializmu nebolo všetko zlé. Jedno z destatoro pioniera v Pionierskej knižke bolo:“Pionier nepozná slová neviem, nedá sa“.

Pridáte sa?

Prečo Fico odmietol harmonizáciu daní PO v EÚ?

19.04.2024

Možno preto, že všetci v EÚ maju vyššie dane. Najmá dane z dividend právnických osôb. Otázka je , prečo do psej matere sa tomu tak bráni? Veď máme najhoší vývoj financií v EÚ(údajne). A on sa bráni hodenej rukavici? Koho chce zdaňovať, keď nie firmy? Zamestnancov, jednoosobové s.r.o., živnostníkov? Lebo tak to vyzerá. DAŇ Z DIVIDEND NULA PERCENT PRE FIRMY , KDE [...]

Ako nás premnožený medveď oberá o pitnú vodu

04.04.2024

Máme premnožené medvede. Kde sú medvede, tam nie sú mravce. Mravce sú totiž ich obľúbenou potravou. Rozhrabávajú mraveniská a vyžierajú kukly aj dospelé mravce. Mravce sa živia škodlivým hmyzom. Aj kôrovcom a ich larvami. A tie sa živia stromami, ktoré nám zadržiavajú vodu. Keď napadnú stromy, les sa vyťaží a vznikne holina. A holina nezadržiava vodu. Medvede treba [...]

Neuveriteľný finiš Korčoka, získal až 83% hlasov

27.03.2024

Všetko začalo normálne. Ako predpovedali stávkové kancelárie. Ale potom sa všetko zmenilo. Nechal som to tak, veď podobný pocit neuveriteľných „nepravdepodobných náhod“ sa dnes vyskytuje bežne https://bojujemzasvetlezajtrajsky.blog.pravda.sk/2023/01/31/aka-je-pravdepodobnost-rovnakeho-vysledku-prezidentskych-volieb-v-3-krajinach/ Zmenilo sa to však po prečítaní niekoľkých [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.