Založ si blog

Príčina povodní je známa. Zrážky to nie sú.

Boli sme s rodinou pred pár týždňami na túre na vrchole Vtáčnik. Veľmi pekná túra z malebnej obce Kľak.
Turistický chodník sa tiahne od obce lúkami, okolo skladu dreva na okraji lesa a ďalej po lesnej ceste-zvážnici. Bolo po dažďoch. Cestička lúkami bola krásna, keď sme však prešli na zvážnicu, bola mimoriadne rozblatená a mokrá. Voda tiekla po nej dolu ako potôčik. Striedali sme cestu krajom lesa a po zvážnici. Sucho-blato a tak dookola. Deťom som vysvetľoval a ukazoval, čo urobia dažde s utlačenou pôdou bez porastu. Niekde bola zvážnica 1m pod úrovňou terénu. To všetko vymyla voda. Keď sme vošli do lesa, bolo paradoxne sucho. Lístie a tráva popili vodu ako špongia. Zvážnice sú ako potoky. Voda sa na nich zbiera a nevsakuje a valí sa do dolín. Spolu s blatom a kameňmi.
A to je podstata povodní- utlačená pôda nevsakuje vodu a voda sa valí po nej ako po diaľnici. Na Slovensku máme viac kilometrov lesných ciest ako tých pre autá. Neviem , aké sú na ne normy. Po rokoch som stretol kamaráta zo školy, ktorý sa zaoberal ich výstavbou. Subdodávateľsky. So vzdelaním ekonóm. Hlavne teda vyhrávali verejné obstarávania. Našiel si skulinku a obstarávania do 1 mil. vyhrával. Cenou. Keď sme chodili ako deti do Tatier do tábora, všetky lesné cesty boli odvodnené. Šikmo cez cestu bol uložený U profil, alebo 2 drevené žrde. Každých pár metrov. Teraz to vidím veľmi vzácne.
Na strednom Slovensku mám kúsok lesa. Na ploche 200×20 m sú 2 lesné cesty. Jedna zachovalá pôvodná zvrchu pozemku. To je stará prístupová cesta, ktorá sa používala na prístup k pasienkom z ktorých lesy vznikli. Stredom pozemku ide vymytá cesta. Čomu slúži neviem, predpokladám, že poľovníci na svojom „safari“ nechodia pešo po lese, ale v džípoch.
Poobzerajte sa dookola, keď pôjdete na vychádzku do lesa, koľko je lesných ciest. Križujú kopce ako ryhy, alebo vredy. Zarezávajú sa do svahu, odvodňujú, spôsobujú eróziu. Niekedy sa mi to zdá tak očividne viditeĺné, že uvažujem, či to nie je účel. Predtým si pozrite video Štefana Vaľa. Všetko je známe. Riešenie je však v našich rukách. Každé ráno rozhodujeme o svojich životoch. Keď nič nezmeníme, ani svet sa nezmení.

Prečo Fico odmietol harmonizáciu daní PO v EÚ?

19.04.2024

Možno preto, že všetci v EÚ maju vyššie dane. Najmá dane z dividend právnických osôb. Otázka je , prečo do psej matere sa tomu tak bráni? Veď máme najhoší vývoj financií v EÚ(údajne). A on sa bráni hodenej rukavici? Koho chce zdaňovať, keď nie firmy? Zamestnancov, jednoosobové s.r.o., živnostníkov? Lebo tak to vyzerá. DAŇ Z DIVIDEND NULA PERCENT PRE FIRMY , KDE [...]

Ako nás premnožený medveď oberá o pitnú vodu

04.04.2024

Máme premnožené medvede. Kde sú medvede, tam nie sú mravce. Mravce sú totiž ich obľúbenou potravou. Rozhrabávajú mraveniská a vyžierajú kukly aj dospelé mravce. Mravce sa živia škodlivým hmyzom. Aj kôrovcom a ich larvami. A tie sa živia stromami, ktoré nám zadržiavajú vodu. Keď napadnú stromy, les sa vyťaží a vznikne holina. A holina nezadržiava vodu. Medvede treba [...]

Neuveriteľný finiš Korčoka, získal až 83% hlasov

27.03.2024

Všetko začalo normálne. Ako predpovedali stávkové kancelárie. Ale potom sa všetko zmenilo. Nechal som to tak, veď podobný pocit neuveriteľných „nepravdepodobných náhod“ sa dnes vyskytuje bežne https://bojujemzasvetlezajtrajsky.blog.pravda.sk/2023/01/31/aka-je-pravdepodobnost-rovnakeho-vysledku-prezidentskych-volieb-v-3-krajinach/ Zmenilo sa to však po prečítaní niekoľkých [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?