Založ si blog

Bíreš predstavil opatrenia ako z učebnice. Liberálnej ekonómie?

Dnes ma zaujal článok na Pravde. Už dávno som si zvykol na to, že novinári neinformujú, ale vytvárajú názor( viď.Chomsky-Výroba súhlasu v demokracii). https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clanok/672088-vlada-prvykrat-ukazala-ako-chce-bojovat-s-cenami-potravin-ziadna-regulacia-cien-a-marzi-trh-to-dokaze-lepsie/?utm_source=pravda&utm_medium=hp-box&utm_campaign=shp_9clanok_box
Preto som sa podujal „vytvoriť“ aj môj názor. Na rozdiel od redakcie však označím jasne môj blog ako názorová uvaha. Za šírenie názoru, teda okrem vybraných tém by nemala byť perzekúcia, nakoľko to zaručuje Ustava SR. Takže k veci. Toto je 7 predstavených opatrení, ktoré okomentujem. Citacie sú šikmým písmom, nazor je za dvojbodkami Názor:, poprípade Sumar:

1.Väčšia pomoc pre najchudobnejších

Podľa agrorezortu zvýšila inflácia zisky fariem, potravinárov, ale aj obchodu. Na druhej strane však boli negatívne zasiahnuté domácnosti, ktorým klesajú reálne príjmy, pričom práve výdavky na potraviny tvoria vysoký podiel celkových výdavkov domácností.
Názor: Takže to, že sme umožnili oligopol a tým pádom vyššie nezdanené vyvezené zisky( nulová daň z dividend) budeme riešiť tak, že tichúčko „po spičkách“, aby sme nevyrušovali reťazce „pri práci“ budeme podporovať akúsi nedefinovanú skupinu najchudobnejších, kde by podľa metodiky „lepšej“ a „demokratickejšej“ časti Európy mala patriť podľa mňa väčšina nášho obyvateľstva.

2. Ceny a marže neregulovať

„Ľudské práva nemôžu byť nadradené obchodným záujmom“.( Kto to len povedal?).

Názor:Všetko vyrieši trh. Pokiaľ funguje. A tento protektorát zahraničných oligopolov, ktorý sme si roky odchovávali na úkor miestnych firiem to vyrieši po svojom. Napríklad horšou kvalitou za vyššiu cenu. V porovnaní so „západom“. Nie nadarmo sa reťazce vyjadrili, že východoeurópsky trh je veľmi perspektívny…pozn.Mierna povaha ľudí v kombinácii s úplatnosťou politikov. Dokonalé.

3. Zvýšenie efektívnosti reťazcov

Ministerstvo pôdohospodárstva tvrdí, že Slovensko patrí v rámci EÚ ku krajinám s najnižšou mierou sebestačnosti v poľnohospodár¬skych komoditách a rovnako aj v potravinách. To preto vytvára riziká pre zhoršenie potravinovej bezpečnosti krajiny v prípade narušenia globálnych trhov. Dokument preto v tejto súvislosti navrhuje zlepšovať konkurenciu v potravinárstve a obchode, ale aj podnikateľského prostredia ako celku.
Názor:Efektívnosť je v podnikaní vyjadrená produktivitou a ziskom. Cieľom podnikania je maximalizácia zisku a minimalizácia nákladov. Takže nestačilo. Nestačilo dvojitej kvality, vydieraniu dodávateľov, nekalým praktikám…Treba ešte „pridať“. A zaobaliť to zásterkou „zlepšovania konkurencie“. Lebo keď nebude zahraničný tovar, umrieme hladom( pozn. Rovnako ako Rusi po roku 2014)

4. Vyšší ekonomický rast

Z analýzy ministerstva vyplýva, že cenová úroveň potravín je na Slovensku na úrovni 95,5 percenta priemeru EÚ. Výdavky na potraviny pritom patria k najvyšším v rámci únie. Potravinová inflácia je preukázateľne nižšia v krajinách s vyšším hrubým domácim produktom na obyvateľa a rovnako s rozvinutejším potravinovým priemyslom. Preto je podľa rezortu nutné zvyšovať príjmy domácností
.
Názor:Takže neriešime to, že cena potravín v Nemecku a Taliansku( nehovoriac o Poľsku) je absolútne nižšia a relatívne k platom ani nehovoriac. Schováme to za „svetlé zajtrajšky“ „keď dobehneme EÚ“. Pretek je však nastavený tak, že my sme vyštartovali na maratón neskôr a bohatšie krajiny v tomto pomyselnom nerovnom preteku sa zbavujú záťaže a premiestňujú ju na chrbát chudobnejších. A keď by bol niekto napriek tomu „moc rýchly“, zariadi to dopingová komisia, alebo rozhodca. Úkol znej jasně…nesmí projít.

5. Efektívna cenová politika

Dokument, ktorý vláda odsúhlasila, pripomína, že Slovensko nemá k dispozícii komplexné a kvalitné mikroúdaje, ktoré sú potrebné na zhodnotenie efektívnosti potravinových ponukových reťazcov. Navrhuje preto vytvoriť databázu, ktorá sa tejto téme bude podrobnejšie venovať.
Názor: Takže hra o čas. Nikto nás nezdiera. Treba to lepšie zanalyzovať. Najlepšie vytvoriť komisiu a neskôr sekciu a „ministerstvo“. Blá,blá, blá…Pán Bíreš, máme percentuálne k obyvateľom cca 2 x viac úradníkov ako „byrokratická západná EU“. A skutek utek.

6. Lepšie testovanie dovážaných potravín

Dovoz potravín z Ukrajiny v posledných rokoch kvôli vojne vzrástol, preto je podľa rezortu pôdohospodárstva zvyšovať kapacity na kontrolu kvality dovážaných produktov. Na zvýšenie týchto kapacít je potrebná suma vo výške 12,6 milióna eur, navrhuje Bíreš.
Názor:Tu musím p.Bíreša pochváliť, že nezabudol na „Alma mater“. Tak ako sme pozorne sledovali vývoj kauzy obilia a múky, ktoré „nešlo do reťazcov“ , ale „iba do pekární“, lebo „tam to nie je také prísne“. A nikto doteraz nebol vinný. Pančovanie znižuje riziko. A vlastne sa nič neudialo. Poľnohospodári majú údajne plné sklady, my papáme mňamky, ktoré boli určené „chudobnej Afrike“ na ktorej surovinách žije celý západ. Lebo trh. Zapämätajte si:“Ľudské práva nesmú byť nikdy nadradené obchodným záujmom“. Pomôže tomu 12 miliónov? Úkol znel jasně..

7. Lepšie zverejňovanie hospodárskych výsledkov

Zefektívneniu fungovania trhu a zníženiu cien by pomohlo transparentné zverejnenie štruktúry hospodárskeho výsledku firiem bez toho, aby zverejnili svoje nákupné ceny či obchodné tajomstvo. Firmy v celom reťazci potravinárskeho sektora by tak mali podľa možnosti zverejňovať údaje o tržbách, nákladoch aj zisku
Názor: Takže osekáme aj Finstat. Niekomu vadí, že si môžme pozrieť výsledky, náklady, zisk. A ten , kto vie čítať súvahy a výkazy, vie všetko. A reťazce nie sú vôbec motivované zisky skrývať. Veď načo, keď ich vyvezú bez daní z dividend…Slovensko je asi jediná krajina EÚ bez dane z dividend.

Sumár:Život máme vo vlastných rukách. Každé ráno sa rozhodujeme aký budeme mať deň, pre koho pracujeme, kde žijeme, kde nakúpime a koho budeme voliť. A podstatný je vždy výsledok a nie kecy. A výsledok po 30 rokoch je taký aký je, odhliadnuc od kecov častokrát nevolených politikov bez elementárnej dôvery parlamentu a morálky. Včera mi mäsiar daroval šunku, za to, že nemal tovar, čo som chcel. A z vďaky za dôveru, že kupujem od neho aj keď nie lacnejšie. Malé potraviny zásobujem v lete prebytkami ovocia( predaj z dvora). Pomôžeme si navzájom, ja od nich kupujem kvalitné miestne potraviny. A nie je mi zaťažko nakupovať ani v miestnej malej sieti potravín aj keď musím vláčiť tašky 200 m k autu. Na začiatku som sa hanbil, teraz som na seba hrdý. Buďme takto hrdí všetci. Budeme žiť tak ako si to vytvoríme. A poserme si to radšej sami, ako to nechať na iných. Každá chyba nás posunie k úspechu.

Prečo Fico odmietol harmonizáciu daní PO v EÚ?

19.04.2024

Možno preto, že všetci v EÚ maju vyššie dane. Najmá dane z dividend právnických osôb. Otázka je , prečo do psej matere sa tomu tak bráni? Veď máme najhoší vývoj financií v EÚ(údajne). A on sa bráni hodenej rukavici? Koho chce zdaňovať, keď nie firmy? Zamestnancov, jednoosobové s.r.o., živnostníkov? Lebo tak to vyzerá. DAŇ Z DIVIDEND NULA PERCENT PRE FIRMY , KDE [...]

Ako nás premnožený medveď oberá o pitnú vodu

04.04.2024

Máme premnožené medvede. Kde sú medvede, tam nie sú mravce. Mravce sú totiž ich obľúbenou potravou. Rozhrabávajú mraveniská a vyžierajú kukly aj dospelé mravce. Mravce sa živia škodlivým hmyzom. Aj kôrovcom a ich larvami. A tie sa živia stromami, ktoré nám zadržiavajú vodu. Keď napadnú stromy, les sa vyťaží a vznikne holina. A holina nezadržiava vodu. Medvede treba [...]

Neuveriteľný finiš Korčoka, získal až 83% hlasov

27.03.2024

Všetko začalo normálne. Ako predpovedali stávkové kancelárie. Ale potom sa všetko zmenilo. Nechal som to tak, veď podobný pocit neuveriteľných „nepravdepodobných náhod“ sa dnes vyskytuje bežne https://bojujemzasvetlezajtrajsky.blog.pravda.sk/2023/01/31/aka-je-pravdepodobnost-rovnakeho-vysledku-prezidentskych-volieb-v-3-krajinach/ Zmenilo sa to však po prečítaní niekoľkých [...]

Policajná eskorta / Policajné auto / Polícia /

Polícia preveruje bombovú hrozbu na súdoch

29.04.2024 09:14

Oznamovateľ nešpecifikoval konkrétny súd.

Annalena Baerbocková

Baerbocková vyzýva na rozšírenie EÚ o krajiny západného Balkánu. Ide o šedú zónu využívanú Ruskom, tvrdí

29.04.2024 08:45

Medzi krajiny západného Balkánu sa radí Čierna Hora, Bosna a Hercegovina, Albánsko, Srbsko, Severné Macedónsko a Kosovo.

Kolumbíjska univerzita

Biely dom vyzval na pokojné protesty na amerických univerzitách

29.04.2024 08:25

Vlna demonštrácií sa začala na Kolumbijskej univerzite v New Yorku, rýchlo sa však rozšírila po celej krajine.

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25, aktualizované: 09:52

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.