Založ si blog

Prečo je u nás a vo „východnej Európe“ inflácia násobne vyššia ako na „západe“?

Táto názorová úvaha nemôže poskytnúť z objektívnych dôvodov objektívnu, ale iba subjektívnu odpoveď.
Porovnajme si, čísla inflácie za január 2023
Slovensko 15,2%
Česká Republika 17,5%
Poľsko 17,2%
Maďarsko 25,7%
A teraz naši partneri „pre ktorých“ často makáme
Nemecko 8,7%
Francúzsko 6,2%
Španielsko 6,1%
Taliansko 9,2%
Zdroj: https://tradingeconomics.com/italy/indicators
Napadla ma scéra z filmu Kurva hoši guten tag, keď Irenka odchádzala a Bohuš sa pýtal:“Proč?“

Vysvetlenie mám v podobe staršieho, ale stále aktuálneho videa s ekonómkou Švihlíkovou.

Veľa vecí je spoločných, rozdiel je iba v mene a v tom, že Euro umožňuje aby silní celkoví exportéri žili na úkor importérov tým, že Euro je pre Nemcov slabé a pre Talianov silné. Dôsledok je najmä zadlženosť. Ako to bolo s Gréckom? Nebolo to náhodou tak, že bolo v istých rokoch najväčším nákupcom(dovozcom) zbraní v NATO za pôžičky nad 10( vraj okolo 14)% od údajne najmä nemeckých bánk? Áno , súhlasím, že to bolo od nich(Grékov) nezodpovedné.

Nemáme stratégiu, nemáme potravinovú sebestačnosť, poväčšine nemáme vlastné výrobné kapacity( robíme prácu vo mzde) a nemáme politikov, čo by priniesli vízie. Väčšina peňazí odteká preč. Či z reťazcov, automobiliek, mobilných operátorov, výrobcov energií, atď. Podporujeme to aj tým, že nemáme daň z dividend.
DAŇ Z DIVIDEND:
Slovensko 0%
Nemecko 26,375%
Francúzsko 20%
Španielsko 19%
Atd.
Jediná krajiva v Európe okrem Slovenska s nulovou daňou z dividend je „ banková veľmoc“ UK. Narážam na slová, myslím Merkelovej, keď na pripomienku, že Nemecko by malo od UK toho viac dovážať ona vtipne poznamenala :“ A čo, finančné deriváty?“. UK má okrem toho nulové povinné bankové rezervy, a vôbec London City má osobitné postavenie aj , čo sa týka jurisdikcie, čiže nie je čo porovnávať.

Nám zostávajú akurát dlhy. A tie najnovšie za úrok okolo 4%.Ale sme v JADRE. Len tak ďalej…

Apropo, viete, že „zlému“ Orbánovi aa podarilo v poslednom čase znížiť vládny dlh ku GDP zo 76,8 na 73,5? Zatiaľ , čo my sme ho za rovnaké obdobie zvýšili z 59,7% na 63,1%. Podobne, ako Češi z 37,7% na 41,9%. Platí, že čím poslušnejší a obľúbenejší žiak v EÚ, tým rýchlejší rast dlhov.
Ale späť k téme, ako to myslel dnes Kamenický na Sulíka, keď sa ho pýtal na rozdiel inflácie medzi Slovenskom a „lepšou“ časťou EÚ? Má snáď SMER na to odpoveď? Predpokladám, že viac v JADRE už nemôžme byť… A cena rožkov v reťazcoch nie je podľa mňa tou pravou príčinou inflácie, keď si teda dovolím „vytrhnúť veci z kontextu“.

V knihe J.Londona Plavba na lodi Snark sa piše, parafrázujem. Stavba lode ho stála namiesto 10.000 dolárov už 100.000 dolárov a stále nebola dokončená. London písal svoje tisíce slov denne, romány sa predávali, ale stále to nestačilo. Zistil, že neokradol ho iba ten, čo na to nemal príležitosť.Preto sa rozhodol jedného dňa, ze cestu okolo sveta uskutoční aj napriek tomu, ze loď je nedokončená.

Prečo Fico odmietol harmonizáciu daní PO v EÚ?

19.04.2024

Možno preto, že všetci v EÚ maju vyššie dane. Najmá dane z dividend právnických osôb. Otázka je , prečo do psej matere sa tomu tak bráni? Veď máme najhoší vývoj financií v EÚ(údajne). A on sa bráni hodenej rukavici? Koho chce zdaňovať, keď nie firmy? Zamestnancov, jednoosobové s.r.o., živnostníkov? Lebo tak to vyzerá. DAŇ Z DIVIDEND NULA PERCENT PRE FIRMY , KDE [...]

Ako nás premnožený medveď oberá o pitnú vodu

04.04.2024

Máme premnožené medvede. Kde sú medvede, tam nie sú mravce. Mravce sú totiž ich obľúbenou potravou. Rozhrabávajú mraveniská a vyžierajú kukly aj dospelé mravce. Mravce sa živia škodlivým hmyzom. Aj kôrovcom a ich larvami. A tie sa živia stromami, ktoré nám zadržiavajú vodu. Keď napadnú stromy, les sa vyťaží a vznikne holina. A holina nezadržiava vodu. Medvede treba [...]

Neuveriteľný finiš Korčoka, získal až 83% hlasov

27.03.2024

Všetko začalo normálne. Ako predpovedali stávkové kancelárie. Ale potom sa všetko zmenilo. Nechal som to tak, veď podobný pocit neuveriteľných „nepravdepodobných náhod“ sa dnes vyskytuje bežne https://bojujemzasvetlezajtrajsky.blog.pravda.sk/2023/01/31/aka-je-pravdepodobnost-rovnakeho-vysledku-prezidentskych-volieb-v-3-krajinach/ Zmenilo sa to však po prečítaní niekoľkých [...]

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

Viktor Orbán

Gyöngyösi: Orbán je nepriateľ národa, premenil Maďarsko na diktatúru. Budapešť by nemala zabudnúť na sovietske tanky

26.04.2024 10:40

Myslím, že sme sa v Maďarsku vrátili do boľševických časov, tvrdí predseda strany Jobbik.