Založ si blog

Stratégia Slovenska? O tom som ešte nepočul. Tak to skúsme!

Toto je môj názor na súčasnú situáciu:Predstavte si, že idete na túru. Neviete na koľko dní, neviete kam idete. Neviete , aké počasie bude. Máte informácie vždy iba deň dopredu- o tom , kde budete spať, aké bude( pravdepodobne) počasie a kde si doplníte vodu.
Toto je obraz Slovenska po revolúcii. Viete , prečo sme sa nikam nedostali(teda okrem EÚ a NATO)? Lebo sme ani nevedeli, kam deme. Aj toto nám povedali iní.
Slovensko nemá žiadnu národohospodársku, štátnu, ba ani inú stratégiu. Naša stratégia je „euroatlantické smerovanie“, „počkáme na rozhodnutie veľkých“. Proste „lokajpatriotizmus“.
Bežná stredne veľká firma je lepšie riadená ako náš štát. Je načase sa zobudiť a povedať si, čo vlastne chceme v živote, kam smerujeme a čo preto chceme spraviť. Alebo sa potom nesťažujme. Voľby nič nevyriešia. Je to ako mať nové topánky na túre odnikiaľ nikam( bludenie v kruhu).
A teraz , ako si to predstavujem. Vytvorí sa skupina ľudí rôznych profesií, ktorí niečo dosiahli v živote. Táto skupina začne bez nároku na odmenu pracovať na STRATÉGII SLOVENSKA. Možno sa spoja so skupinou z Česka, ktorá ešte taktiež neexistuje. Vypracujú základnú kostru dokumentu , ktorá bude kompasom rozvoja na najbližších 20-30 rokov. S ohľadom na slovenské záujmy. Stratégia bude na verejnej webovej stránke a budú ju pripomienkovať bežní ľudia. Po tom ako sa dopracuje pôjde na schválenie do referenda, alebo parlamentu. Nadobudne záväzný charakter pre všetky vlády. Pre tých, čo nerobili v korporáte, priblížim, čo taká stratégia obsahuje.
1.Časť analytická. Analýza prostredia- vnútorné a vonkajšie. Faktory, trendy, aktuálna situácia,zdroje (prírodné, ľudské..). Pri štáte treba brať do úvahy jednak štát ako taký. Čiže politická, ekonomická, zahraničnopolitická situácia, ako aj jeho časti- zdravotníctvo , školstvo, podnikateľské prostredie, poľnohospodárstvo, atď, pre všetky tieto časti celku treba vytvoriť stratégie, ktoré sú v súlade s celkom -štátnou stratégiou. Treba ešte spomenúť , že rodina ako základ štátu musí byť taktiež zahrnutá do tejto analýzy a aj stratégie. Analytická časť vrcholi tzv. SWOT analýzou, ktorá nám napovie riešenia pre praktickú časť.
2. Praktická časť- definovanie misie, vízie a stratégie. Stratégia rozvinutá do cieľov a podcieľov v nadväznosti. Napríklad cieľ je potravinová sebestačnosť zdravými potravinami za dostupnú cenu. Podcieľ je podpora rodinných fariem. Ďalší podcieľ je odstránenie drobenia pôdy.Ciele usporiadané hierarchicky a podľa časovej postupnosti sú napr. 1.odstránenie drobenia pôdy zmenou legislatívy 2.podpora rodinných fariem 3. potravinová sebestačnosť zdravými a cenovo dostupnými potravinami. Tento cieľ je strategický pre poľnohospodárstvo, ale aj pre rodinu, je základ pre zdravie( zdravotníctvo), dotýka sa aj školstva( vzdelanie, etika). Z toho je vidno, že ciele musia byť v súlade pre rôzne časti celku. Nemôžeme budovať iba „ziskové poľnohospodárstvo“ odtrhnuté od celku založené na energeticky náročnom pestovaní zložky biopalív degradujúcom pôdu a životné prostredie, lebo to nie je súčasťou NAŠEJ stratégie. To bol iba príklad, neberte ma doslovne.
3. Časť opatrení- kto, kedy, ako, za koľko. Kontrola cieľov. Definovanie štruktúr na plnenie cieľov. Opravné mechanizmy pri odchýlkach od cieľov atď.

S úctou

Maro

Ako nás premnožený medveď oberá o pitnú vodu

04.04.2024

Máme premnožené medvede. Kde sú medvede, tam nie sú mravce. Mravce sú totiž ich obľúbenou potravou. Rozhrabávajú mraveniská a vyžierajú kukly aj dospelé mravce. Mravce sa živia škodlivým hmyzom. Aj kôrovcom a ich larvami. A tie sa živia stromami, ktoré nám zadržiavajú vodu. Keď napadnú stromy, les sa vyťaží a vznikne holina. A holina nezadržiava vodu. Medvede treba [...]

Neuveriteľný finiš Korčoka, získal až 83% hlasov

27.03.2024

Všetko začalo normálne. Ako predpovedali stávkové kancelárie. Ale potom sa všetko zmenilo. Nechal som to tak, veď podobný pocit neuveriteľných „nepravdepodobných náhod“ sa dnes vyskytuje bežne https://bojujemzasvetlezajtrajsky.blog.pravda.sk/2023/01/31/aka-je-pravdepodobnost-rovnakeho-vysledku-prezidentskych-volieb-v-3-krajinach/ Zmenilo sa to však po prečítaní niekoľkých [...]

Toxické mzdové nastavenie slovenského priemyslu.

01.03.2024

Premiér dal úlohy a vláda pracuje https://openiazoch.zoznam.sk/doprava/slovakov-nema-kto-vozit-vlada-reaguje-autobusy-a-nakladiaky-bude-soferovat-viac-indov-nepalcov-ci-filipincov/ Otázka je , prečo? Sú tu 2 roviny problému, obidve tento problém prehlbujú: 1.Odliv mladých Slovákov do zahraničia. [...]

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Andrej Plenkovič

V chorvátskych voľbách zvíťazila strana premiéra Plenkoviča, naznačil exit poll

17.04.2024 19:57

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia by mohla v 151-člennom parlamente podľa prieskumu obsadiť 58 mandátov.