Založ si blog

Sú výrobcovia elektriny aj obchodníci s derivátmi? Ak áno, tešme sa. .

Zaujal ma tento článok preložený na zelenom „konzervatívnom denníku“, ktorý v „našej slobodnej krajine“ nemôžem udávať ako zdroj.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-09-06/europe-s-lehman-warning-on-energy-prompts-flurry-of-cash-help
Takže pomôžem si radšej agentúrou sídliacou v tajomnom „City of dragons“. Ak chcete vidieť ozajstného draka, posaďte sa v Londýne na „double decker“ a vyrazte do London city. Áno na vstupe je skutočne bronzová socha draka( ktovie prečo). Povráva sa ,že London city je akýsi štát v štáte aj čo sa týka jurisdikcie. Na skok od Bloomberg je Bank of England, kde je (možno) stále uložené naše zlato( tak ako bolo uložených cez vojnu 80 ton československého zlata, z ktorých sa vrátila polovica). BOF ho aj podľa jedného ministra v demisii používa ako zábezpeku pri obchodoch. Pri akých obchodoch? No predsa pri obchodoch s derivátmi.Resp. ho na tieto účely požičiava ako „zábezpeku“. Opäť si o nich trochu „fiktívne“ pohovoríme. So zlatom sa veľmi čulo obchoduje. Až tak, že objem obchodov niekoľko( stonásobne) presahuje jeho ťažbu.
https://www.gold.org/goldhub/data/gold-trading-volumes
https://www.statista.com/statistics/238414/global-gold-production-since-2005/
3 milióny kg zlata ročne vykopaného zo zeme pri cene 1800 usd/unca je zhruba 106.000.000 uncí v hodnote cca 190.000.000.000 usd( v angličtine nie sú miliardy, volá sa to bilióny), čize 190 biliónov usd v angličtine. A podľa prvého linku je denný priemerný objem obchodu 130 bilónov. Čiže denne sa zobchoduje 2/3 ročnej ťažby. Ročne sa zobchoduje zhruba 170 násobok ťažby. Ako je to možné? Je to „mačacie zlato“, falošné papieriky, alebo deriváty. Volá sa to vznešene „likvidita“. Trh je teda „likvidný“.

Kto to dočítal sem, už vydržte, príde podstata. Tieto deriváty, ako povedal W.Buffet „zbrane hromadného ničenia“ fungujú nasledovne. Pokiaľ trh rastie a nikto nechce fyzickú dodávku( napr hnoja), je všetko OK a všetci sa tešia zo zisku. Ono to však má háčik. Ten kto vydá derivát, má krytie fyzickou komoditou. V nejakom pomere, napr 1:100, kde väčšie číslo reprezentuje „vzduch“.Neviem ako dnes, ale pred pár rokmi Londýnske banky údajne nemuseli držať žiadne povinné rezervy( ani tých 10%, ktoré si takisto iba požičiavali). Čiže úvery súkali vyslovene zo vzduchu. Na špekulácie. Nekonečné množstvo peňazí. Objem derivátov oproti svetovému hdp(zjednodušene výrobe) je mnohonásobný.
Kam idú tieto peniaze? Do burzy. Aj, možno najmä do burzy. A dostávame sa k obchodu na burze. Aj s elektrinou. Je plný derivátov. Nekrytých výrobou. Všetci chcú zbohatnúť. A medzi veľkých londýnskych chlapcov, ktorý majú v City dokonca aj mediálne krytie pribudli aj energetické spoločnosti. Možno ste počuli o pôžičke českej vlády ČEZu v miliardách CZK.
https://www.fio.cz/zpravodajstvi/zpravy-z-burzy/269926-ceska-vlada-uvedla-ze-je-schopna-uver-pro-cez-pokryt-bez-prodeje-dalsich-dluhopisu
A pribúdajú ďalší. Viď spomínaný článok( prvý link), ktorý je preložený aj v „zelenom konzervatívnom denníku“, ktorý mi admin nedovolí citovať. Píšem ako idiot preto, lebo žijem v „tejto slobodnej krajine“. Podľa článku treba na dofinancovanie marže energetickým firmám 15 biliónov usd. To je takmer ročné hdp USA. A ako to vzniklo? Keď si kúpim tzv. Derivát , alebo páku, stačí mi hotovosť napr.10% na kúpu 100% „fiktívneho aktíva“. Pri raste cien iba o 10% zarobím dvojnásobok. Pri raste cien o 50% zarobím 5 násobok. A pri poklese cien, čo sme naposledy videli? Musím dorovnať tzv maržu v podobnej výške ako je môj potenciálny zisk je aj potenciálna strata. Takže niekto teraz sedí na stratových derivátoch a modlí sa za rast cien. Komu zostane čierny Peter? No predsa nám! Buď vzrastú ceny energie a zaplatíme to všetci, alebo budeme zachraňovať z daní hazardérov na burze!

Pozn. Tento článok je fikcia a neobsahuje žiadne tvrdenia, nakoľko je fikcia. Dokonca ani názory. Autor ani po štúdiu ekonómie na VŠ a niekoľkodesaťročnej praxi úplne nerozumie „modernej ekonómii“. Mýli si také pojmy aj „vytváranie likvidity“ a „tlačenie peňazí zo vzduchu“. Preto buďte zhovievaví a neberte ho vážne. Jeho názory sa iba formujú aj pomocou tohto blogu. Namiesto spoliehania sa na burzu si chystajte akékoľvek fyzické zásoby.“

Prečo Fico odmietol harmonizáciu daní PO v EÚ?

19.04.2024

Možno preto, že všetci v EÚ maju vyššie dane. Najmá dane z dividend právnických osôb. Otázka je , prečo do psej matere sa tomu tak bráni? Veď máme najhoší vývoj financií v EÚ(údajne). A on sa bráni hodenej rukavici? Koho chce zdaňovať, keď nie firmy? Zamestnancov, jednoosobové s.r.o., živnostníkov? Lebo tak to vyzerá. DAŇ Z DIVIDEND NULA PERCENT PRE FIRMY , KDE [...]

Ako nás premnožený medveď oberá o pitnú vodu

04.04.2024

Máme premnožené medvede. Kde sú medvede, tam nie sú mravce. Mravce sú totiž ich obľúbenou potravou. Rozhrabávajú mraveniská a vyžierajú kukly aj dospelé mravce. Mravce sa živia škodlivým hmyzom. Aj kôrovcom a ich larvami. A tie sa živia stromami, ktoré nám zadržiavajú vodu. Keď napadnú stromy, les sa vyťaží a vznikne holina. A holina nezadržiava vodu. Medvede treba [...]

Neuveriteľný finiš Korčoka, získal až 83% hlasov

27.03.2024

Všetko začalo normálne. Ako predpovedali stávkové kancelárie. Ale potom sa všetko zmenilo. Nechal som to tak, veď podobný pocit neuveriteľných „nepravdepodobných náhod“ sa dnes vyskytuje bežne https://bojujemzasvetlezajtrajsky.blog.pravda.sk/2023/01/31/aka-je-pravdepodobnost-rovnakeho-vysledku-prezidentskych-volieb-v-3-krajinach/ Zmenilo sa to však po prečítaní niekoľkých [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.