Založ si blog

Koľko medveďov naserie 2000 hovien?

Takže je to tu. Medvede nie sú premnožené. Veď vedci to zistili.
A teraz matematicko-štatistická úloha. Koľko medveďov naserie 2000 hovien? Správna odpoveď je od 1 do 2000. Závisí od miesta a spôsobu odberu vzorky. Ak beriem celý rok hovná z 1 teritória je to 1 medveď. Ak nájdem presne 2000 ohraničených teritórií, ktoré sa nekrižujú a z každého odoberiem práve 1 hovno, je ich 2000. Ale nikdy ich nie je viac ako počet vzoriek( hovien). Čiže počet vzoriek( hovien) mi nepriamo určuje počet jedincov. Resp. Ohraničuje zhora. Ak chcem výsledok napr.do 500, pri 500 hovnách mám istotu, že to splním. Veď už Churchill povedal, že verí iba takej štatistike, ktorú si sám sfalšuje.
Aká je pravdepodobnosť, že z 2000 hovien nie sú ani 2 s rovnakou DNA? Mizivo nízka. Existuje tzv. Normálne rozdelenie pravdepodobnosti, kde najväčšia početnosť je okolo strednej hodnoty a smerom ku krajným hodnotám klesá. Stredná hodnota môže byť aritmetický priemer, vážený priemer, modus, medián. Strednú hodnotu pri normálnom rozdelení pravdepodobnosti môžem chápať v tomto prípade aj ako pravdepodobnosť výskytu počtu medveďov podľa počtu vzoriek.
Toto vyzerá na medián. Medián je, keď všetkých 2000 hovien usporiadam podľa veľkosti. Presne stredne veľké je medián. Zhodou okolností je to hovno číslo 1000. Správna interpretácia výsledku je potom: Presne 999 medveďov má hovno menšie ako stredné, 1 ho má stredne veľké a zvyšných 1000 nadpriemerné( ak beriem celé čísla). Toto je interpretácia štatistika. Interpretácia ochranárov môže byť taká, že 1000 hovien ukazovalo znaky zhody( konzistencia, aromatické vlastnosti, vzhľad…) A podľa zákonitostí normálneho rozdelenia pravdepodobnosti je to taktiež 1000, čo je zároveň aj aritmetický priemer z čísle 1-2000. Čiže to sedí, a ak je to „zdupľovené“ DNA potom je to súbor presných čísel na základe nepresnej vzorky. Čiže štatistika. Ináč podobne sa vyberajú aj „vzorky 1000 respondentov“ pri rôznych prieskumoch.

P.S. kto nechápe ftipu, nech to nečíta. Zaujímavé je, že „štúdia“ je uverejnená pred pripomienkovaním v odbornom časopise. A preto s trochou nadsádzky som sa toho chopil. Použité metódy odberu vzoriek sú zo štatistického hľadiska úplne nevhodné, nakoľko nekorešpondujú s očakávanou početnosťou populácie medveďov. Nie je taktiež isté, či každá vzorka bola skladovaná oddelene, zberaná čistou rukavicou a tým sa zabránilo krížovej kontaminácii vzoriek. Vzorky by mali byť taktiež od momentu zberu skladované v rovnakej teplote, čo pri práci v teréne nie je možné. Preto je vhodné pre zbere používat napr. Prenosnú chladničku a pod.

Prečo Fico odmietol harmonizáciu daní PO v EÚ?

19.04.2024

Možno preto, že všetci v EÚ maju vyššie dane. Najmá dane z dividend právnických osôb. Otázka je , prečo do psej matere sa tomu tak bráni? Veď máme najhoší vývoj financií v EÚ(údajne). A on sa bráni hodenej rukavici? Koho chce zdaňovať, keď nie firmy? Zamestnancov, jednoosobové s.r.o., živnostníkov? Lebo tak to vyzerá. DAŇ Z DIVIDEND NULA PERCENT PRE FIRMY , KDE [...]

Ako nás premnožený medveď oberá o pitnú vodu

04.04.2024

Máme premnožené medvede. Kde sú medvede, tam nie sú mravce. Mravce sú totiž ich obľúbenou potravou. Rozhrabávajú mraveniská a vyžierajú kukly aj dospelé mravce. Mravce sa živia škodlivým hmyzom. Aj kôrovcom a ich larvami. A tie sa živia stromami, ktoré nám zadržiavajú vodu. Keď napadnú stromy, les sa vyťaží a vznikne holina. A holina nezadržiava vodu. Medvede treba [...]

Neuveriteľný finiš Korčoka, získal až 83% hlasov

27.03.2024

Všetko začalo normálne. Ako predpovedali stávkové kancelárie. Ale potom sa všetko zmenilo. Nechal som to tak, veď podobný pocit neuveriteľných „nepravdepodobných náhod“ sa dnes vyskytuje bežne https://bojujemzasvetlezajtrajsky.blog.pravda.sk/2023/01/31/aka-je-pravdepodobnost-rovnakeho-vysledku-prezidentskych-volieb-v-3-krajinach/ Zmenilo sa to však po prečítaní niekoľkých [...]

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.