Založ si blog

Poučenie z Kazachstanu

Čo sa týka aktuálnej situácie v Kazachstane, nebudem sa k nej vyjadrovať, rozoberá sa to napr. Tu:
https://oracle911blog.wordpress.com/2022/01/06/kazachstan/

Položil si niekto otázku, prečo najbohatšie krajiny sveta sú také chudobné? Napr. V Kazachstane je priemerná mzda 120 EUR. Je to v príkrom rozpore s nasledovnými riadkami.
Krajina má mimoriadne rôznorodé a bohaté zásoby nerastných surovín: ropa (dokázateľné zásoby 30 mld. barelov, 11. miesto na svete, 2011; najväčšie náleziská v oblasti Kaspickej nížiny: Karačaganak; Tengiz, Uzeň), zemný plyn (dokázateľné zásoby 2,407 bilióna m3, 14. miesto na svete, 2011; Karačaganak), čierne uhlie (Karagandská panva a Ekibastuzská uhoľná panva na Kazašskej plošine), hnedé uhlie (jazero Kušmurun v administratívnej oblasti Qostanaj), uránové rudy (odhadované zásoby okolo 900-tis. t, 2. miesto na svete, po Austrálii; administratívna oblasť Qostanaj), jedny z najväčších svetových zásob rúd medi (Kazašská plošina), olova a zinku (Altaj, Džungársky Alatau), chrómových (chromit), niklových, titánových (administratívna oblasť Qostanaj) a kobaltových rúd, bauxitu (Turgajská plošina), rudy železa (administratívna oblasť Qostanaj, Kazašská plošina) a mangánu (Kazašská plošina), azbestu (administratívna oblasť Qostanaj), zlata.
Https://beliana.sav.sk/heslo/kazachstan

Ako je možné , že v tak bohatej krajine je taká chudoba? Z logického hľadiska ide o to, či má krajina prírodné zdroje, alebo nie. Ak nemá, musí ponúknuť niečo iné. Logicky, krajiny, čo majú zdrojovú stabilitu sú vo výhode. Čiže problém je inde. Buď sa neťaží( čo nie je prípad Kazachstanu), alebo… Alebo pridaná hodnota ide mimo štát. Teraz vysvetlím všeobecne, či je to Lýbia, Kazachstan, Venezuela, Mali, alebo iná „bohatá“ a zároveň chudobná krajina.
Ako je to možné? Je niekoľko spôsobov a všetky majú spoločný menovateľ- peňažné toky sa nasmerujú mimo krajiny. Napríklad- na ťažbu ropy, plynu, nerastov treba infraštruktúru. Nebudem do toho teraz pliesť bankovníctvo a to, že takmer vždy sú akoby úplnou náhodou v týchto krajinách nedostupné úvery s likvidačnou úrokovou sadzbou. Príde zahraničný investor. V horšom prípade dostane ťažobné právo a platí za ťažbu. Napr. Percentom zo zisku. Alebo založí spoločný podnik. Problém je však v tom, že podnik je spravidla stratový. Suroviny sa totiž vyvážajú za smiešnu cenu a spravidla v daňovom raji inkasuje trhové ceny spriaznená firma. Takto štáty, majitelia prírodného bohatstva nezarobia ani na výrobnú infraštruktúru( podnik je v strate a má dlhy v podobe nesplatených úverov od bánk spriaznených s „investorom“). Je to bludný kruh. Nič vám to nepripomína? Kto vlastní práva na čapovanie vody na strednom a východnom Slovensku( resp. Má zmluvu na 30 rokov)? A kto znáša náklady na infraštruktúru? Kto u nás vyváža „banskú hlušinu“ do krajiny eú, kde z nej získavajú zlato? A čo z toho máme?…..
Aby sme neskončili ako iné krajiny, ohlodaní na kosť a podhodení ako obeť nejakému konfliktu ktorý s nami nesúvisí. Aby z nás bol úžitok aj po ekonomickej smrti. (Postava Koníka v Zvieracej farme má mnoho významov. Po odpracovaní, resp. upracovaní k smrti ho prasce predajú na mydlo, hoci ostatným zvieratám tvrdia, že ho dali do sanatória)
http://leva-net.webnode.cz/news/igor-panarin-nova-konfiguracia-sveta/

http://leva-net.webnode.cz/news/igor-panarin-situacia-v-kazachstane/

http://leva-net.webnode.cz/news/britska-porazka-v-kazachstane/

Prečo Fico odmietol harmonizáciu daní PO v EÚ?

19.04.2024

Možno preto, že všetci v EÚ maju vyššie dane. Najmá dane z dividend právnických osôb. Otázka je , prečo do psej matere sa tomu tak bráni? Veď máme najhoší vývoj financií v EÚ(údajne). A on sa bráni hodenej rukavici? Koho chce zdaňovať, keď nie firmy? Zamestnancov, jednoosobové s.r.o., živnostníkov? Lebo tak to vyzerá. DAŇ Z DIVIDEND NULA PERCENT PRE FIRMY , KDE [...]

Ako nás premnožený medveď oberá o pitnú vodu

04.04.2024

Máme premnožené medvede. Kde sú medvede, tam nie sú mravce. Mravce sú totiž ich obľúbenou potravou. Rozhrabávajú mraveniská a vyžierajú kukly aj dospelé mravce. Mravce sa živia škodlivým hmyzom. Aj kôrovcom a ich larvami. A tie sa živia stromami, ktoré nám zadržiavajú vodu. Keď napadnú stromy, les sa vyťaží a vznikne holina. A holina nezadržiava vodu. Medvede treba [...]

Neuveriteľný finiš Korčoka, získal až 83% hlasov

27.03.2024

Všetko začalo normálne. Ako predpovedali stávkové kancelárie. Ale potom sa všetko zmenilo. Nechal som to tak, veď podobný pocit neuveriteľných „nepravdepodobných náhod“ sa dnes vyskytuje bežne https://bojujemzasvetlezajtrajsky.blog.pravda.sk/2023/01/31/aka-je-pravdepodobnost-rovnakeho-vysledku-prezidentskych-volieb-v-3-krajinach/ Zmenilo sa to však po prečítaní niekoľkých [...]

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.