Založ si blog

Nájdu sa neziskovky na právnu pomoc ľuďom v Prešove?

To, čo sa stalo v Prešove je mi ľúto a vyjadrujem sústrasť všetkým pozostalým.

Cieľom tohto blogu je pomócť majiteľom bývalých bytov pri riešení situácie, ak majú o to záujem. Nie vyvolať vášne a už vôbec nie podozrievať mesto. Skôr navrhnúť otvorenú koncepciu čerpania pomoci, kde sa všetci budú cítiť v rámci aktuálnej situácie a možností čo najviac komfortne( majitelia, mesto, verejnosť-darcovia)

Od požiaru 6.12. uplynul viac ako pracovný týždeň. Bytovka sa práve búra. Kompetentní sa dušovali, že ihneď ako to bude možné , vytvoria tzv. Transparentný účet, na ktorý môžu ľudia posielať peniaze. Uplynulo 6 pracovných dní. Ako vidieť z 3 linkov dolu, používa sa stále rovnaký účet mesta s variabilným symbolom, ktorý podľa mňa nie je klasický tzv.transparentný (nevidieť na ňom najmä on-line rozdelenie výdajov podľa súm a dátumov). Aj keď je účet čiastočne stransparentnený, čo sa týka prispievateľov( je to v poznámke prvého linku,že sa dá stiahnuť súbor). Opravte ma , ak sa mýlim, nerobím to s úmyslom očierňovať niekoho, možno som len niečo prehliadol, alebo zle pochopil.
Podľa informåcií z účtu sa vyzbieralo už viac ako 3 mil. Eur. Táto suma by podľa mňa stačila na postavenie novej bytovky na rovnakom mieste(cca 50-60tis v nákladovej priemernej cene na priemerný byt, možno o trochu viac za predpokladu, ak by to stavalo mesto bez zisku, alebo združenie majiteľov. Pozemok je zabezpečený na rovnakom mieste vo vlastníctve majiteľov. Taktiež nie je pravdepodobne v darovanej sume zahrnuta pomoc od vlády 1 mil. Eur. Nakoľko je súbor darcov v .pdf formáte, nie je to ihneď zrejmé). O novej bytovke sa však nič nehovorí. Nejdem rozoberať rôzne mediálne šumy a informácie, ako odškodnia majiteľov bytov.
Podstatné je, že občania sa skladali podľa mňa pre majiteľov bytov a nie pre mesto. Zbierka sa predsa volá „Oficiálny účet zriadený na pomoc ľuďom zasiahnutých tragédiou v Prešove“, nie „zbierka na pomoc mestu Prešov zasiahnutému tragédiou“. Majitelia by mali čo najskôr vytvoriť združenie a jednotne jednať s vedením mesta Prešov. Dosiahnuť prevedenie sumy na transparentný účet združenia a začať jednať o tom, čo ďalej. Predpokladám, že majitelia bývalých bytov sú spolumajitelia pozemkov pod bytovým domom. O to lepšie, ak áno, je to dobrá vyjednávacia pozícia. Potom je začatie výstavby iba otázka peňazí a ochoty úradov( ktoré budú pod mediálnym tlakom). Transparentný účet by mal byť majetkom združenia, členovia by boli všetci bývalí majitelia bytov, ktorí by si zvolili svojho predsedu na zastupovanie. Nemali by sa uspokojiť s čiastkovými riešeniami a žiadať výstavbu nového domu na tom istom, alebo inom mieste, na pozemku mesta, ktorý dosiahnu výmenou za ich pozemok.
Pokiaľ nebudú stransparentnené výdaje, situácia po pár týždňoch môže upadnúť do „mediálneho“ zabudnutia. Pamäť davu je +/- 2 týždne a tí, čo sa vyznajú v riadení o tom vedia. Možno ešte pár týždňov bude svietiť vyzbieraná celková suma . Médiá si nájdu inú tému, budú voľby.
Kto by mohol niečo proti tomu namietať? Možno namietať, že môžu byť dozorným orgánom v združení poškodených aj zástupcovia mesta. Alebo sa vytvorí okrem transparentného účtu namiesto združenia výbor na schvaľovanie výdavkov, kde budú prizvaní zástupcovia majiteľov bytov(prípadne aj priľahlých bytov taktiež poškodených výbuchom).Taktiež je možné namietať, že aj poisťovne budú majiteľov postupne individuálne odškodňovať.Do dostavania novej bytovky treba niekde bývať. To všetko sa musí riešiť, Predpoklad je , že náklady budú vyššie a každý z majiteľov bude musieť ešte prispieť. Nemožno zabúdať aj na individuálnu situáciu, keď banky môžu požadovať splatenie dlžnej sumy z dôvodu, že nehnuteľnost zanikla. Skúste si to predstaviť. Podstatné je spojiť majiteĺov, aby jednali ohľadne pomoci spoločne, nie individuálne. Je to vhodné aj pre prípadné poskytovanie právneho poradenstva(kde sú neziskovky poskytujúce pomoc zdarma v týchto situáciách??) Je to pre majiteľov naozaj ťažká situácia.

Žiaľ záchrana topiacich je vždy aj v rukách topiacich. V jednote je sila. Držím vám palce!
https://www.csob.sk/sk/otvoreny-ucet-mesto-presov
https://www.webnoviny.sk/na-transparentny-ucet-na-pomoc-ludom-z-presova-prislo-uz-viac-ako-14-miliona-eur/
https://www.presov.sk/oznamy/verejny-ucet-na-pomoc-ludom-z-bytoveho-domu-na-mukacevskej-ulici.html

Prečo Fico odmietol harmonizáciu daní PO v EÚ?

19.04.2024

Možno preto, že všetci v EÚ maju vyššie dane. Najmá dane z dividend právnických osôb. Otázka je , prečo do psej matere sa tomu tak bráni? Veď máme najhoší vývoj financií v EÚ(údajne). A on sa bráni hodenej rukavici? Koho chce zdaňovať, keď nie firmy? Zamestnancov, jednoosobové s.r.o., živnostníkov? Lebo tak to vyzerá. DAŇ Z DIVIDEND NULA PERCENT PRE FIRMY , KDE [...]

Ako nás premnožený medveď oberá o pitnú vodu

04.04.2024

Máme premnožené medvede. Kde sú medvede, tam nie sú mravce. Mravce sú totiž ich obľúbenou potravou. Rozhrabávajú mraveniská a vyžierajú kukly aj dospelé mravce. Mravce sa živia škodlivým hmyzom. Aj kôrovcom a ich larvami. A tie sa živia stromami, ktoré nám zadržiavajú vodu. Keď napadnú stromy, les sa vyťaží a vznikne holina. A holina nezadržiava vodu. Medvede treba [...]

Neuveriteľný finiš Korčoka, získal až 83% hlasov

27.03.2024

Všetko začalo normálne. Ako predpovedali stávkové kancelárie. Ale potom sa všetko zmenilo. Nechal som to tak, veď podobný pocit neuveriteľných „nepravdepodobných náhod“ sa dnes vyskytuje bežne https://bojujemzasvetlezajtrajsky.blog.pravda.sk/2023/01/31/aka-je-pravdepodobnost-rovnakeho-vysledku-prezidentskych-volieb-v-3-krajinach/ Zmenilo sa to však po prečítaní niekoľkých [...]

sneh, bratislava, sneženie

SHMÚ upozorňuje na sneženie na severnom Slovensku

24.04.2024 14:21

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa.

Londýn, kôň, splašené kone, Household Cavalry, britská vojenská jednotka

Londýnom sa preháňali splašené vojenské kone. Skrotila ich až armáda, hlásia ranených

24.04.2024 14:02

Jeho kôň vrážal do áut neďaleko Buckinghamského paláca.

Russia Military Official Arrest

Putinovho generála asi kŕmili úplatkami, jeho žena žila v luxuse. Je to predzvesť konca ministra obrany?

24.04.2024 14:00

Námestníkovi šéfa rezortu obrany hrozí až 15 rokov väzenia. Prečo šéf Kremľa umožnil zatknúť jedného z najvplyvnejších predstaviteľov ozbrojených síl?

Atény / Sahara / Prach / Akropola /

Atény sa opäť zafarbili do oranžova, prach zo Sahary pohltil aj Akropolu

24.04.2024 13:43

Meteorológ Kostas Laguvardos výhľad z jednej meteorologickej stanice prirovnal k pohľadu na Mars.