Založ si blog

Pán Ódor, na konsolidáciu treba zrušiť nulovú daň z dividend. . .

Jedná sa o daň z dividend pre právnické osoby. Momentálne je to nula. 7% , ako uvádza pán Ódór ( a Bekmatov) je pre fyzické osoby.
Uvediem príklad. Fyzická osoba Jozef Lekár má súkromnú neštátnu ambulanciu Lekár,s.r.o.. Tento lekár si platí mzdu 1000 eur mesačne vo svojej s.r.o., v ktorej má 2 zamestnancov, seba a sestričku. Na konci roka si zo zisku 100.000 eur( aby sa lepšie počítalo) vyplatí podiel na zisku 93.000 po započítaní dane z dividend 7%. Je zrejmé, že ak by týchto 100.000 eur použil na vyplácanie svojej mzdy, täto by bola v konečnom dôsledku nie 93.000, ale okolo 50.000. Lekár teda legálne optimalizoval dane a odvody.
.
.
Iný príklad. Banka, a.s. je 100% dcérou Zahraničnej banky,a.s. Na konci roka dosiahne Banka,a.s. zisk po zdaneni 100.000.000 eur(aby sa lepšie počítalo). Celý tento zisk si rozdelia akcionári banky, teda Zahraničnej banky,a.s. „Preto ak sú podiely na zisku obchodnej spoločnosti vyplatené právnickej osobe, ktorá je daňovníkom spolupracujúceho štátu, príjem z podielov na zisku nie je predmetom dane.

Prečítajte si celý článok na: https://www.podnikajte.sk/dan-z-prijmov/zdanovanie-dividend-2023-rozdelenie-zisku-2022
Záver Pán Ódor zrejme nievie počítať, alebo ráta naozaj len so zvýšením dane z dividend pre lekárov, právnikov a iných malých podnikateľov, kde firmy( napr. S.r.o. ) sú vlastnené fyzickými osobami, nie právnickými osobami. V opačnom prípade by efekt z tejto dane nebol 14 miliónov, ako sa uvádza tu; https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clanok/683849-zrusenie-13-aj-rodicovskeho-dochodku-skrtnutie-sviatku-aj-vyssia-dph-a-vacsie-dane-na-alkohol-pozrite-si-kompletny-prehlad-setri/strana-4/
Ale minimálne 150 miliónov aj to len v prípade bánk( pri odhadovanom zosku 1 miliarda a dani z dividend 15%)
.
.
Môj odhad je na úrovni okolo 500 mil.eur ročne. Odhad vyvezeného zisku je okolo 3 mld. Eur ročne. A pre kuvikov, čo budú tvrdiť o optimalizácii zisku zo strany matiek:
1. Optimalizácia zisku je drahšia. Faktúra za poradenstvo bude zdanená v cieľovej destinácii materskej firmy a následne zdanená ešte dividenda. V prípade Nemecka je to vyše 20% korporátna daň+ daň z dividend 25%. Ak my dáme korporátnu daň na úrovni Nemecka a daň z dividend 15%, stále sa Nemcom neoplatí optimalizovať zisky cez Nemecko.
2. Banky a firmy na Slovensku musia vykazovať zisk kvôli úverovému ratingu. So zlým ratingom nezískajú požadované úvery.
.
.
Slovensko by sa konečne zbavilo statusu kolónie a montovne, kde sú vyššie ceny a nižšie mzdy a koncerny môžu voľne dosponovať takto získanými nezdanenými ziskami. Proste bájne Eldorádo.
Pozn. Autor má ekonomické vysokoškolské vzdelanie, nie je daňový poradca, plagiátor, ani si nekúpil titul. Vyštudoval dennú formu štúdia.

@spozabukakuk:Takéto „dvojité zdanenie“ je bežné v celom civilizovanom západnom svete. Okrem nás.Ostáva otázka, prečo im tak na tom záleží aby voľne prúdili zisky koncernov na západ. A sám si protirečite, keď Vám nevadí zdanenie dividend lekárov.

Prečo Fico odmietol harmonizáciu daní PO v EÚ?

19.04.2024

Možno preto, že všetci v EÚ maju vyššie dane. Najmá dane z dividend právnických osôb. Otázka je , prečo do psej matere sa tomu tak bráni? Veď máme najhoší vývoj financií v EÚ(údajne). A on sa bráni hodenej rukavici? Koho chce zdaňovať, keď nie firmy? Zamestnancov, jednoosobové s.r.o., živnostníkov? Lebo tak to vyzerá. DAŇ Z DIVIDEND NULA PERCENT PRE FIRMY , KDE [...]

Ako nás premnožený medveď oberá o pitnú vodu

04.04.2024

Máme premnožené medvede. Kde sú medvede, tam nie sú mravce. Mravce sú totiž ich obľúbenou potravou. Rozhrabávajú mraveniská a vyžierajú kukly aj dospelé mravce. Mravce sa živia škodlivým hmyzom. Aj kôrovcom a ich larvami. A tie sa živia stromami, ktoré nám zadržiavajú vodu. Keď napadnú stromy, les sa vyťaží a vznikne holina. A holina nezadržiava vodu. Medvede treba [...]

Neuveriteľný finiš Korčoka, získal až 83% hlasov

27.03.2024

Všetko začalo normálne. Ako predpovedali stávkové kancelárie. Ale potom sa všetko zmenilo. Nechal som to tak, veď podobný pocit neuveriteľných „nepravdepodobných náhod“ sa dnes vyskytuje bežne https://bojujemzasvetlezajtrajsky.blog.pravda.sk/2023/01/31/aka-je-pravdepodobnost-rovnakeho-vysledku-prezidentskych-volieb-v-3-krajinach/ Zmenilo sa to však po prečítaní niekoľkých [...]

vojna na Ukrajine, drony

ONLINE: ISW varuje: Ukrajine nestačí 'aktívna obrana'

06.05.2024 06:35

Ak bude mať Rusko počas celého roku 2024 v bojoch na Ukrajine celoplošnú iniciatívu, môže mu to priniesť viaceré výhody, upozorňuje ISW.

Trump

Trump prirovnal správanie Bidenovej vlády k metódam nacistického gestapa

06.05.2024 06:19

Americký exprezident Donald Trump vyhlásil, že administratíva Joea Bidena používa podobné taktiky ako gestapo.

Izrael, holokaust

Netanjahu: V prípade potreby sa ubránime aj sami. Je to poučenie z holokaustu

06.05.2024 06:07

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu odmietol nátlak medzinárodného spoločenstva, ktoré žiada pozastavenie vojnového ťaženia v Pásme Gazy.

čína, Rusko, Nemecko

Terčom sú Ukrajina a Taiwan. Učia sa Čína a Rusko, ako spolu bojovať v kyberpriestore?

06.05.2024 06:00

Experti naznačujú, že v kyberpriestore vidia spoluprácu Pekingu a Moskvy. Ukrajina a Taiwan s tým majú skúsenosti.