Založ si blog

Čakajú Nitru kvôli Bruselu v blízkej dobe záplavy?

Nadpis je trochu provokatívny, priznávam. Ale keby to bolo kvôli Ficovi, alebo Putinovi, bolo by to v poriadku, že?
Som nadšenec prírody. Nie ochranár. V posledných rokoch sa nám to „hemží“ živočíchmi, ktoré za socializmu takmer vymizli. Začalo to okolo roku 2000 kormoránmi na Hrone. Potom som si všimol modlivky. V lete je vidno množstvo rojacich sa roháčov. Medvede a vlky nie sú zriedkavé, skôr premnožené( najmä medvede, ktoré dostávajú zadarmo nutričnú potravu z polí). A bobry. Tie som si všimol pred pár rokmi na Počúvadle pod Sitnom. Áno, tak vysoko v horách. A asi 2 roky dozadu aj v Nitre. Najskôr obhrýzali stromy na Sihoti. A postavili si nejaké hrady. Ozaj, teraz ochranárom nevadí komplet rekonštrukcia parku? Vyhodia sa peniaze na nové stromy, ktoré požerie bobor? A pílenie a stavebné práce chránené bobry nerušia? V poslednom čase vídam ich známky činnosti až po kafilériu. Kto si myslí, že zožerú celé stromy, ktoré „dali dole“ je na omyle. Stavajú si z nich podzemné, alebo skôr podvodné hrady. Na Sihoti to v podstate nevadí. Ale rieka od hydrocentrály zhruba od OC Mlyny tečie veľmi pokojne. A stromy miznú. Pod vodou, podľa mňa. Niekde je vidno známky hradov. Najmä pod piliermi mostov. Naozaj vhodné miesto. Čo na to vodohospodári?
Veď aj dnes je článok v Pravde o bobroch, kde sa spomína aj Nitra. Ja nespochybňujem vodozádržnú „záslužnú“ činnosť bobra. Ale nie v meste so stotisíc obyvateľmi, kde stredom preteká rieka. Som zvedavý, keď to takto pôjde ďalej ako to skončí. Rôzne „systémové“ opatrenia typu „ rozoberte im hrádzu“ sú ako hádzať hrach na stenu. Nehovorím o odstrele. Ale v Bruseli by sa celkom vynímali. Nejaká riečka tam určite tečie a zrejme by si žiadala viac vody. A možno by sme konečne elegantne vyriešili „problém babylonskej veže“. Tak po emericky. Cudzími rukami, resp. zubami bobra. Vraj špeciálne jednotky cvičili pre rozviedku a boj rôzne zvieratá. Bobra netreba cvičiť. Stačí ho nechať „robiť si prácu“ na správnom mieste.
Slovensko sa stane skanzenom na osnove ekoaktivistov zúrivo chrániacich prírodu. Ale selektívne! Kde sú aktivisti objímajúci stromy vo svetle kamier za dramatického hlasu moderátora čakajúci odhodlane na zúrivé bobry? To je vážny námet na večerné správy😀.

Neuveriteľný finiš Korčoka, získal až 83% hlasov

27.03.2024

Všetko začalo normálne. Ako predpovedali stávkové kancelárie. Ale potom sa všetko zmenilo. Nechal som to tak, veď podobný pocit neuveriteľných „nepravdepodobných náhod“ sa dnes vyskytuje bežne https://bojujemzasvetlezajtrajsky.blog.pravda.sk/2023/01/31/aka-je-pravdepodobnost-rovnakeho-vysledku-prezidentskych-volieb-v-3-krajinach/ Zmenilo sa to však po prečítaní niekoľkých [...]

Toxické mzdové nastavenie slovenského priemyslu.

01.03.2024

Premiér dal úlohy a vláda pracuje https://openiazoch.zoznam.sk/doprava/slovakov-nema-kto-vozit-vlada-reaguje-autobusy-a-nakladiaky-bude-soferovat-viac-indov-nepalcov-ci-filipincov/ Otázka je , prečo? Sú tu 2 roviny problému, obidve tento problém prehlbujú: 1.Odliv mladých Slovákov do zahraničia. [...]

O čom nehovoria protestujúci poľnohospodári.

22.02.2024

Nerieši sa podstata, lebo to každému vyhovuje. Štátu, záujmovým skupinám aj poľnohospodárom. Podstata je vlastníctvo pôdy a veci s tým spojené. Vysvetlím. Pôda je základný výrobný prostriedok poľnohospodára. A väčšina obrábanej pôdy nie je vo vlastníctve poľnohospodárov. Prečo? Lebo Mária Terézia a jej „pôdna reforma“. Tá tu zaviedla tento bordel, ktorý [...]

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier