Založ si blog

Pán Chmelár, poradím Vám ako postaviť ďalších 200. 000 bytov(a dostať sa do parlamentu)

Chýbajú mi v kampani naozaj silné témy. Prevládajú frázy a chýba myslenie typu „out of the box“. V tomto marazme sa zaskvel pán Chmelár, keď vyčíslil , čo všetko by sme mohli postaviť ak by sme dávali na zbrojenie 1,5% hdp namiesto 2%.
Je to síce pekné, ale nestačí to. Je to iba „kozmetické okrášlenie mŕtvoly“ v podobe dnešnej absurdnej ekonomiky. Podstata je inde a byť na mieste pána Chmelára, chytím sa toho, lebo zažije zrejme svoje posledné volebné fiasko.
Viete koľko je dlhová služba štátu?. Citácia z rozpočtu:“ Dlhová služba štátu by mala v rokoch 2020 – 2022 kumulatívne dosiahnuť úroveň približne 8,5 mld.“ Pre porovnanie „Socialisti navrhujú dávať na zbrojenie nie dve, ale iba 1,5 percenta HDP, čo by znamenalo ročnú úsporu takmer pol miliardy eur, za volebné obdobie to predstavuje skoro dve miliardy eur.“ Teaz si to zrovnajme na ročnej báze:dlhová služba je na ročnej báze 2,8 miliardy a polpercentná úspora socialistov na výdavkoch na zbrojenie je 0,5 miliardy. Je to teda vyše 5 -násobok.

Otázka je ako sa dá znížiť dlhová služba? Najskôr si položme otázku, čo je dlhová služba štátu? Dlhová služba je obsluha štátneho dlhu. Štátny dlh je úrok a istina za požičané peniaze. Hop, pozor! Prečo si štát musí požičať peniaze? Pretože všetky nové peniaze sú dlh. Ak rastie ekonomika, musí rásť peňažná zásoba. Kedysi štát mal centrálnu plánovaciu komisiu , táto plánovala, koľko treba na každý rok dotlačiť peňazí a národná banka ich jednoducho vytlačila. Nazvime tento systém, ktorý tu mimochodom bol do roku 1989 za obdobie suverénnej monetárnej politiky.

Čo to však v praxi znamená? Dnes za každé nové euro v obehu štát platí úroky a istinu( rovnako ako vy platíte za nové peniaze v hypotéke). Ak sa Vám úroky zdajú nízke, vedzte, že pri 25 ročnej hypotéke s 1,25% p.a. zaplatíte ročne zhruba štvrtinu z ročnej dlhovej služby iba na úrokoch. Podobne je to pri štátnom dlhu, najmä ak sa často refinancuje a „roluje“ dopredu(to je predsa podstata, nie?) Ak by štát vydával vlastnú menu štátom a nie bankou, čo sa zmení? Všetko. Nielenže nemusí platiť úrok , ale ani istinu! Komu by platil, sám sebe?
Stíhačky by sme mali splatené za 1/2 roka😀. Ozaj, viete , kto nakoniec platí dlhovú službu štátu? My občania na daniach. Viete koľko je to na priemerného pracujúceho? Okolo 1000 eur ročne. To je poplatok za „tvorbu peňazí“.

Čítajte pozorne link, je to seriózny mainstream(môj blog o Islande sa blíži..)

https://www.etrend.sk/ekonomika/island-si-vytvori-alternativu-ku-kapitalistickemu-systemu-nechce-krizy.html?split=all

Prečo Fico odmietol harmonizáciu daní PO v EÚ?

19.04.2024

Možno preto, že všetci v EÚ maju vyššie dane. Najmá dane z dividend právnických osôb. Otázka je , prečo do psej matere sa tomu tak bráni? Veď máme najhoší vývoj financií v EÚ(údajne). A on sa bráni hodenej rukavici? Koho chce zdaňovať, keď nie firmy? Zamestnancov, jednoosobové s.r.o., živnostníkov? Lebo tak to vyzerá. DAŇ Z DIVIDEND NULA PERCENT PRE FIRMY , KDE [...]

Ako nás premnožený medveď oberá o pitnú vodu

04.04.2024

Máme premnožené medvede. Kde sú medvede, tam nie sú mravce. Mravce sú totiž ich obľúbenou potravou. Rozhrabávajú mraveniská a vyžierajú kukly aj dospelé mravce. Mravce sa živia škodlivým hmyzom. Aj kôrovcom a ich larvami. A tie sa živia stromami, ktoré nám zadržiavajú vodu. Keď napadnú stromy, les sa vyťaží a vznikne holina. A holina nezadržiava vodu. Medvede treba [...]

Neuveriteľný finiš Korčoka, získal až 83% hlasov

27.03.2024

Všetko začalo normálne. Ako predpovedali stávkové kancelárie. Ale potom sa všetko zmenilo. Nechal som to tak, veď podobný pocit neuveriteľných „nepravdepodobných náhod“ sa dnes vyskytuje bežne https://bojujemzasvetlezajtrajsky.blog.pravda.sk/2023/01/31/aka-je-pravdepodobnost-rovnakeho-vysledku-prezidentskych-volieb-v-3-krajinach/ Zmenilo sa to však po prečítaní niekoľkých [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.