Založ si blog

Dva byty za cenu jedného, alebo niečo o najvýhodnejšom investovaní.

Moji známi sa asi zbláznili. Jeden po druhom kupujú nehnuteľnosti na vrchole cien. Jeden kúpil neskolaudovaný jednoizbáč v Bratislave za 180 tisíc, druhý kúpil a prenajíma byt so stratou( pri financovaní hypotékou) v inom krajskom meste. Vyhliadky má nasledovné: Splácať cca do sedemdesiatky, pričom ho čaká v blízkej dobe koniec fixácie. Ak zvýši nájom, možno bude na nule. Ďalší z rodiny chcel silou mocou prepočítať, prečo je výhodné zobrať hypotéku na 20 rokov, kúpiť byt v Bratislave na 75% financovanie hypotékou s mesačnou stratou 400-500 EUR pri prenájme. ( hypotéku nesplatí nájomca a pri investícii 40.000 vyrábam stratu a ešte mám starosti s prenájmom). Toto je najmarkantnejší príklad. Áno, po 20 rokoch by mal mať napriek tomu rast hodnoty za svojich vložených 40.000. Pri konzervatívnom odhade rastu cien 3% v priemere na nasledovných 20 rokov. Ale je to také….Newtonovské.
Isaac Newton bol jeden z najznámejších lúzrov na tulipánovej bubline. Dovtedy vzdoroval, kým ceny nevystúpili na absurdné úrovne a potom neodolal. Na rady susedov, ktorí zbohatli kúpil pár cibuliek a investoval do nich celý majetok. Pár dní nato ceny padli dole takmer na nulu.
Netvrdím, že realitný trh čaká to isté, ale 30% korekcia je namieste a korešponduje aj s vyhláseniami NBS o predražení nehnuteľností o 600 eur/m2. To je priemerná nehnuteľnosť.
Https://nbs.sk/statisticke-udaje/vybrane-makroekonomicke-ukazovatele/ceny-nehnutelnosti-na-byvanie/ceny-nehnutelnosti-na-byvanie-podla-typu-bytu-a-domu/
Odporučil som všetkým známym jednu vec( pozor, toto nie je finančné poradenstvo). Ja by som na ich mieste deťom kúpil zlato a po poklese cien bytov predal zlato a kúpil byt.
Pri raste zlata o 15% za rok a poklese cien nehnuteľností o 15% za rok, čo je najpravdepodobnejší scenár získam o 35% viac „bytu“.
Analogicky pri raste zlata 20% a poklese nehnuteľností o 20% získam o 50% viac.
A pri raste zlata o 33%,čo je veľmi pravdepodobný scenár o 2 roky a pri poklese cien nehnuteľností o 33% kúpim 2 byty za terajšiu cenu jedného(133/67=1,98). Pre kuvikov a teoretikov od klávesnice, transakčné náklady sú zanedbateľné. A daňové poradenstvo neposkytujem , poznanie zákonov je alfa-omega prežitia.
A čo sa oplatí viac ako zlato? No rýchlejšie rastú ešte potraviny, Takže výroba potravín pre seba a iných má budúcnosť. Je jar, preto sa nad tým zamyslite. A konajte.

Prečo Fico odmietol harmonizáciu daní PO v EÚ?

19.04.2024

Možno preto, že všetci v EÚ maju vyššie dane. Najmá dane z dividend právnických osôb. Otázka je , prečo do psej matere sa tomu tak bráni? Veď máme najhoší vývoj financií v EÚ(údajne). A on sa bráni hodenej rukavici? Koho chce zdaňovať, keď nie firmy? Zamestnancov, jednoosobové s.r.o., živnostníkov? Lebo tak to vyzerá. DAŇ Z DIVIDEND NULA PERCENT PRE FIRMY , KDE [...]

Ako nás premnožený medveď oberá o pitnú vodu

04.04.2024

Máme premnožené medvede. Kde sú medvede, tam nie sú mravce. Mravce sú totiž ich obľúbenou potravou. Rozhrabávajú mraveniská a vyžierajú kukly aj dospelé mravce. Mravce sa živia škodlivým hmyzom. Aj kôrovcom a ich larvami. A tie sa živia stromami, ktoré nám zadržiavajú vodu. Keď napadnú stromy, les sa vyťaží a vznikne holina. A holina nezadržiava vodu. Medvede treba [...]

Neuveriteľný finiš Korčoka, získal až 83% hlasov

27.03.2024

Všetko začalo normálne. Ako predpovedali stávkové kancelárie. Ale potom sa všetko zmenilo. Nechal som to tak, veď podobný pocit neuveriteľných „nepravdepodobných náhod“ sa dnes vyskytuje bežne https://bojujemzasvetlezajtrajsky.blog.pravda.sk/2023/01/31/aka-je-pravdepodobnost-rovnakeho-vysledku-prezidentskych-volieb-v-3-krajinach/ Zmenilo sa to však po prečítaní niekoľkých [...]

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

KDH namieta zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy, chce odvolať Dolinkovú

26.04.2024 16:34, aktualizované: 17:45

Namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.