Založ si blog

Ako prežiť rok 2023

Nebudem sa venovať vojne ani globálnej kataklyzme, ale najpravdepodobnejšiemu scenáru.
Pozrel som si viacero podcastov( Gammon,Kyiosaki, Mallone, Rickards..). Všetci sa zhodujú v nasledovnom:
1. Bod obratu u Fedu( americká centrálna banka) je v nedohľadne. Bod obratu(pivoting point) je bod vrcholu úrokových sadzieb odkedy začínajú klesať. Z toho vyplýva, že vysoké úroky z hypoték(5% a viac) tu budú dlho, veľmi dlho. Aj u nás.
2. Tlak na pokles ceny nehnuteľností bude enormný. Jedným z faktorov bude drahé financovanie, ďalšie sú na strane ponuky. Predaje sa minimálne v US už spomaľujú. Okrem toho, na trh prídu nehnuteľnosti od A/ľudí, čo sú v dôchodkovom veku a nevyžijú z tzv. 401k( niečo ako náš 2.pilier ale s nižšími poplatkami), budú chcieť predať dom a presťahovať sa do menšieho B/ firmy ako BlackRock budú investovať do krátkodobých vysoko(4,5%) úročených cenných papierov krytých štátom a to namiesto nákupu nehnuteľností C/Bežní ľudia( average Jane&Joe) si budú môcť dovoliť oveľa lacnejšiu nehnuteľnosť kvôli vysokým úrokovým mieram a vysokej inflácii, alebo aj žiadnu a budú v prenájme. Podobne to bude u nás.
3. Akcie zažijú pravdepodobne pád, ktorý už začal(Amazon,Tesla, Meta etc.). Tým pádom aj dôchodkové fondy. A nielen v Amerike.
4. Dlhopisy prekvapivo tiež, hoci sa v minulosti správali k akciám inverzne(opačne). Je to spôsobené aj( a nielen) inverznou výnosovou krivkou, kedy 10 ročné dlhopisy majú nižší úrok ako 1 ročné dlhopisy. To bude mať taktiež dopad na dôchodkové fondy. A nielen v Amerike. V Británii sme pred niečo vyše mesiaci boli takmer svedkami ich insolventnosti.

Toľko k stavu. Príčiny sú pre mňa jasné. Banky vytváraním lacných peňazí najskôr vytvorili problém(mega bubliny a mega inflácia) neskôr riešia tento problém mega rastom úrokov. Podľa môjho názoru, citeľný a kontinuálny rast úrokov VŽDY vytvorí tzv. Inverznú výnosovú krivku dlhopisov a neskôr recesiu. Takže vinník je známy(who deals).

Riešenie na úrovni rodiny je nasledovné. Ide ťažká doba. Bolo sa treba na ňu dlho pripravovať. Všetko sa predvídať nedá, ale:
1. Urobte si revíziu úverov , kedy u ktorého končí fixácia. Pripravte sa na nové úroky na úrovni 4,5% a vyššie. Rozdiel v splátke bude citeľný.
2. Nehnuteľnosti môžu klesať na cene, prinajlepšom stagnovať. Ak klesnú a vy ste kúpili za cenu na vrchole, pripravte sa na možnosť „doručenia“ , prípadne rizikovej prirážky pri refixácii.
3. Využívajte predčasné splátky 20% ročne bez poplatkov. Nenaťahujte si splatnosť, ale po splatení 20% si vyberte možnosť zníženia splátky. Paradoxne najviac ušetríte na splátke u najnovších úverov(tam platíte viac úrokov). A u najkratších úverov(tam je vysoká splátka). Samozrejme dlhy z prečerpania a kreditky sú najhorším dlhom, kde je najvyšší úrok( cca 18%).
4. Vytvorte si možnosť ďalšieho príjmu. Pomôže Vám pri predčasných splátkach, zvýšení úrokov, alebo nedajbože pri strate zamestnania.
5. Snažte sa byť energeticky čo najviac sebestační. Vykurovanie pevným palivom je takmer zdarma, ak susedovi pomôžete orezať zanedbanú záhradu s ovocnými stromami. Urobte poriadok na záhrade na chalupe. Ak máte vlastné pozemky vyrežte sucháre( je to vlastne vaša povinnosť predchádzať požiarom). Dajte si na strechu fotovoltaiku, samozrejme to musí mať ekonomický zmysel.
6. Snažte sa o potravinovú sebestačnosť. Namiesto Vistérie zasaďte k pergole hrozno. Namiesto okrasných stromov ovocné. Muchovník krásne kvitne a tiež sa dá jesť. Čim menej sa babrete v záhonoch, tým je väčšia úroda(paradoxne). Mulč ochráni pôdu lepšie ako okopávanie.Rok od roku sa vaše zručnosti zlepšujú. Ovocie sa dá zavárať aj sušiť. Bylinky na zimné čaje rastú ako burina.
7. Ak nemáte vlastnú pôdu, možno ju má niekto, kto o ňu nemá záujem, čas a podobne. V každej rodine je nejaká opustená záhrada, alebo chalupa, Rusi dosiahli od roku 2014( začiatok sankcií) potravinovú sebestačnosť aj pestovaním zeleniny na balkónoch bytoviek. Neskôr zúrodnili pôdu ležiacu ladom na úrovni štátu. Dokonca ju darovali presídlencom. Všetko sa dá, len treba chcieť.
8. Tí , čo majú „investičnú nehnuteľnosť“ a hrali na rast cien zaplačú. Tí, čo prenajímajú a byt majú pod hypotékou môžu mať problém pri refixácii. Kamarát takto kúpil byt. Konečne sa rozhýbal a tento rok na jar kúpil byt, ktorý prenajíma so stratou s vidinou rastu hodnoty. Teraz sa ma spýtal, do čoho má investovať na dôchodok? Pýtam sa , prečo? A on, pretože na byt mi končí fixácia o rok a splácam ho do 70tky. A pravdepodobne budem ( hlavne kvôli úrokom) stále stratový. Poradil som mu predčasnú splátku. Guľku z legálne držanej zbrane si môže dať neskôr. Spomínam si ako sa „odborníci“ na fórach so mnou vadili, že nezáleží na výnose z prenájmu, podstatný je rast… constant growth, double digit growth, to je mantra všetkých nadnárodnych firiem. Dnes sa nad tým smejem. Treba byť opatrný, keď sú všetci chamtiví. Dvaja najlepší kamaráti si kúpili investičné byty( pre deti) tento a minulý rok. No nič, aj Isaac Newton prerobil na tulipánovej bubline.
9. Nebudem sa zaoberať preperstvom, ale všimnite si, čo chýba na Ukrajine-voda, teplo, elektrina, jedlo. Ak nerátame zbrane. A nielen tam, aj v US pri arktickej zime. Zamyslite sa nad tým a potom sa smejte z preperov.
10. Čo sa týka tzv.escapu( útek do bezpečia), ak vôbec táto možnosť nastane a bude na to čas, treba sa aspoň zamyslieť- ako, kam, s kým. Myslím si, že ak na to bude čas, bude to pozornému pozorovateľovi jasné dopredu pár dní. To je čas na pobalenie a prípravu. Radšej ostať pobalený, ako nepripravený.
Myslím, že tento článok je k ničomu. Pretože kto vie, je už pripravený. A kto nevie, zbytočne sa znervózni a aj tak už nič nezmení, lebo je neskoro. Takže dajme chladiť šampanské a užime si to. Kým je čas. PF 2023!

Pozn. V článku sa nevyskytujú investičné rady ani odporučenia, iba názory na situáciu aktuálne v dobe jeho písania

Prečo Fico odmietol harmonizáciu daní PO v EÚ?

19.04.2024

Možno preto, že všetci v EÚ maju vyššie dane. Najmá dane z dividend právnických osôb. Otázka je , prečo do psej matere sa tomu tak bráni? Veď máme najhoší vývoj financií v EÚ(údajne). A on sa bráni hodenej rukavici? Koho chce zdaňovať, keď nie firmy? Zamestnancov, jednoosobové s.r.o., živnostníkov? Lebo tak to vyzerá. DAŇ Z DIVIDEND NULA PERCENT PRE FIRMY , KDE [...]

Ako nás premnožený medveď oberá o pitnú vodu

04.04.2024

Máme premnožené medvede. Kde sú medvede, tam nie sú mravce. Mravce sú totiž ich obľúbenou potravou. Rozhrabávajú mraveniská a vyžierajú kukly aj dospelé mravce. Mravce sa živia škodlivým hmyzom. Aj kôrovcom a ich larvami. A tie sa živia stromami, ktoré nám zadržiavajú vodu. Keď napadnú stromy, les sa vyťaží a vznikne holina. A holina nezadržiava vodu. Medvede treba [...]

Neuveriteľný finiš Korčoka, získal až 83% hlasov

27.03.2024

Všetko začalo normálne. Ako predpovedali stávkové kancelárie. Ale potom sa všetko zmenilo. Nechal som to tak, veď podobný pocit neuveriteľných „nepravdepodobných náhod“ sa dnes vyskytuje bežne https://bojujemzasvetlezajtrajsky.blog.pravda.sk/2023/01/31/aka-je-pravdepodobnost-rovnakeho-vysledku-prezidentskych-volieb-v-3-krajinach/ Zmenilo sa to však po prečítaní niekoľkých [...]

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.