Založ si blog

Na čo sú nám politické strany?

Toto je voľné pokračovanie môjho dnešného blogu.
Dnes som pozeral správy Rtvs. Pri snímke z parlamentu ukazovali šéfov poslaneckých klubov Fica a Zemanovú ako v parlamente zdvihnutým prstom ukazovali poslancom – ako majú hlasovať? To snáď nie! Reportáž bola samozrejme o inom, ale čo to dočerta znamená! Ako si to vôbec dovoľujú?
V nedeľu som mal na túre zaujímavý rozhovor so synom. Bavili sme sa o tom, čo všetko by bolo treba zmeniť v spoločnosti. Jeho zaujímalo skôr vzdelanie, mňa politika. Prišli sme zákonite k tomu, načo sú dobré politické strany. Na Slovensku máme od čias Mečiara jeden volebný obvod a pomerný volebný systém. Taktiež nefunkčné referendum ako nástroj priamej demokracie. Myslí sa na to aj v Ústave. Akurát, že realizácia v praxi pokrivkáva. Politické strany si rozdelia za voľby desiatky miliónov EUR aby potom ukazovali prstom, ako majú poslanci hlasovať. Čo sme cvičené opice? A čo nám systém politických strán a neustáleho striedania moci prináša? Okrem živenia podhubia pre korupciu aj krátkodobé myslenie v úrovni 4 ročného volebného obdobia. Tak už dosť!
Toto je prvý parlament v Európe.
https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Althing
Island je kolíska demokracie. Nie tej zastupiteľskej, ale priamej. Parlament zložený z rady starších vykonával v minulosti aj priamo na mieste konania aj popravy. V studených vodách riek na plošine Þingvellir končili všetky druhy kriminálnikov. Island sa vrátil k „rade starších“ aj po „tichej revolúcii“ v roku 2009. Všimnite si, že sa podvedome vracali vždy k priamej demokracii a systému bez politických strán.

Takže, čo by sme podľa mňa potrebovali my?
1.Sfunkčniť referendum , aby bolo záväzné pri rozhodovaní o všetkých závažných otázkach a akejkoľvek účasti
2.Jeden volebný obvod nahradiť volebnými obvodmi napr. na úrovni okresov. To výrazne obmedzí silu politických strán.
3.Zrušiť finančnú podporu politických strán „za hlasy ovečiek vo voľbách“ a zrovnoprávniť ich s nezávislými kandidátmi(napr. počet hlasov pre založenie strany by mal byť rovnaký aj pre samostatných kandidátov). Plat poslanca by bola jediná podpora pre činnosť.
4.Zakázať politickú reklamu okrem štátom vyhradeného času pre diskusiu v médiách.
5. Umožniť odvolanie vlády na základe referenda bez kvóra. Počet podpisov pre konanie referenda výrazne znížiť.
6.Sfunkčniť zákon o preukazovaní pôvodu majetku politikov.
Samozrejme na prechodné obdobie sa na stabilizáciu problémov využije existujúci subjekt a systém. S tým, že pravdepodobne p.Fico musí pochopiť, že bude iba krízový manažér na nutné vyvedenie spoločnosti z krízy a zmenu systému. História túto obetu ocení.

Zdá sa Vám to fikcia? Mne nie. Ak budeme o tom hovoriť, zmeníme to. Nemusí to byť presne tento model, podstatná je tvorivá diskusia. Keď tak na to pozerám, jediná „svetoborná“ myšlienka, čo tu ešte možno nebola je zrušenie financovania na základe preferenčných hlasov. Ostatné veci tu buď už boli, alebo si ich niekto v minulosti dal( a nesplnil) do programu.

Politické strany sú podľa mňa rakovina systému. Systém víťaz berie všetko po každých voľbách, čistky v štátnej správe, polícii, súdnictve a pod by neboli bez politických strán možné. Znížil by sa strach, neistota úradníkov, korupcia. A mohli by sme ísť po schodoch k svetlým zajtrajškom.

Prečo Fico odmietol harmonizáciu daní PO v EÚ?

19.04.2024

Možno preto, že všetci v EÚ maju vyššie dane. Najmá dane z dividend právnických osôb. Otázka je , prečo do psej matere sa tomu tak bráni? Veď máme najhoší vývoj financií v EÚ(údajne). A on sa bráni hodenej rukavici? Koho chce zdaňovať, keď nie firmy? Zamestnancov, jednoosobové s.r.o., živnostníkov? Lebo tak to vyzerá. DAŇ Z DIVIDEND NULA PERCENT PRE FIRMY , KDE [...]

Ako nás premnožený medveď oberá o pitnú vodu

04.04.2024

Máme premnožené medvede. Kde sú medvede, tam nie sú mravce. Mravce sú totiž ich obľúbenou potravou. Rozhrabávajú mraveniská a vyžierajú kukly aj dospelé mravce. Mravce sa živia škodlivým hmyzom. Aj kôrovcom a ich larvami. A tie sa živia stromami, ktoré nám zadržiavajú vodu. Keď napadnú stromy, les sa vyťaží a vznikne holina. A holina nezadržiava vodu. Medvede treba [...]

Neuveriteľný finiš Korčoka, získal až 83% hlasov

27.03.2024

Všetko začalo normálne. Ako predpovedali stávkové kancelárie. Ale potom sa všetko zmenilo. Nechal som to tak, veď podobný pocit neuveriteľných „nepravdepodobných náhod“ sa dnes vyskytuje bežne https://bojujemzasvetlezajtrajsky.blog.pravda.sk/2023/01/31/aka-je-pravdepodobnost-rovnakeho-vysledku-prezidentskych-volieb-v-3-krajinach/ Zmenilo sa to však po prečítaní niekoľkých [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.