Pán Fico, čo sú to tie národno-štátne záujmy Slovenska?

3. novembra 2023, Maro, Fikcia Názorová úvaha Stratégia štátu

Náš nový premiér a vlastne celá vláda chce obhajovať národno-štátne záujmy Slovenska. To je dobre. Vieme , ktoré to vlastne sú? Panuje v tom nejaký konsenzus naprieč politickým spektrom? Bola ohľadne toho nejaká všeľudová diskusia? A kto je vlastne ten všemohúci, kto rozhodne: TOTO SÚ NAŠE NÁRODNOŠTÁTNE ZÁUJMY!
1.Aké sú základné geopolitické východiská a smery pre najbližšie 10 ,20,30 ročie?
2.Aká je vízia a misia Slovenska? Aké hodnoty vyznávame na štátnej, medzinárodnej aj občianskej úrovni?(viď napr.hlasovania v OSN, v EU..)
3.Kde chceme byť o 10,20,30 rokov z hľadiska ekonomiky, kultúry, vzdelanosti, zdravia,demografie a pod.?
4.Ako toto všetko dosiahneme?
5.Aká je zdrojová stabilita Slovenska a okolitého prostredia(EÚ a európsky priestor). Aké z toho plynú logické východiská?
6.Ako sa staráme o základné prírodné zdroje? Aký to má dopad do budúcna(voda,lesy,pôda…)
.
.
V poslednom čase sa rozprúdila diskusia o tom, aká je vlastne naša dlhodobá stratégia(záujmy)? Pretože kto vie a rozumie, ten bojuje za vlastné záujmy a kto nevie, ten bojuje za záujmy iných, čo vedia a rozumejú viac.
Pán Fico onehdá, počas predvolebných diskusií ak sa nemýlim povedal niečo takéto (parafrázujem): „Ale veď Slovensko má prijatý dokument o strategickom rozvoji. Tento bol prijatý už dávno okolo roku 2012 a vychádza z agendy 2030 OSN.“ Prečítajte si to, ak to nájdete. Takže ideme agendu 2030 a čakáme na ďalšie pokyny? Lebo ja som tam nič konkrétne pre Slovensko okrem fráz o udržateľnosi nenašiel.
Potrebujeme gazdu, ktorý si prejde gazdovstvo a predtým ako začne kooperovať s inými gazdami si spraví revíziu a určí priority. Tak aby gazdovstvo uživilo rodinu a prežilo krízy. Pán Fico, držím Vám v tom palce. Aj v tom aby ste sa spamätali a nezamieňali si záujmy iných za naše záujmy. Dal som Vám dôveru vo voľbách, nie je to bianco šek.