Založ si blog

Fikcia: Od koho kúpi Borísko byty

Dnes som sa náhodou dozvedel z prvej ruky zaujímavú informáciu. V Nitre sa v najbližšom čase skolauduje asi 9000 bytov. Nitra má s okolitými dedinami sotva 90.000 obyvateľov. Tušil som o tom pretlaku, ale myslel som si že ide o max. 3.000 bytov. Jaguár. Vec sa má tak, že keď si developer zmyslí niekde stavať, trvá to po kolaudáciu aj 4 roky. Niekedy aj dlhšie. Takže byty na trh prídu s opozdením. Trh v Nitre je už asi 2 roky prepálený. Najmä čo sa týka nájmov. Kopec ľudí, čo tomu nerozumejú si kúpilo byt na hypo a prenajímajú ho. Teda jadrovú fyziku na to určite netreba. Ale keď som dostal prvé signály o platoch a najmä zahraničnej pracovnej sile(domáca sa ihneď minula vieme prečo), vedel som že veľa ľudí sa popáli. Do toho prišla korona a zavretie škôl. Takže Nitra má nadrobené na obrovský realitný problém(kiež by som sa mýlil). A nielen u ľudí( tí nikoho mimo volieb nezaujímajú).
Teraz to zoberiem z druhej strany. Ak by štát chcel stavať nájomné byty, presiahlo by to 1 volebné obdobie.Ak to developer stihne za 4 roky, štátu by to trvalo 8 rokov. ( Mimo socializmu, tam to frčalo-priehrady, nemocnice, školy , sídliská. Áno bytovky sa stavali po celých sídliskách. A stoja dodnes.)
Teraz hypotetická situácia- za B.K. prídu na kávu developeri. Povedia mu o sakra probléme, kedy je na trhu tisíce nepredajných bytov. Tie sa ešte iba stavajú, takže o probléme vedia iba zasvätení. Po pár panákoch( alebo kávach) vznikne geniálny plán. On splní predvolebný sľub už v prvej päťročnici a oni sa zbavia ležiakov. Žiadne akcie, znižovanie cien, garážové státie zdarma.
Rovnako je to v Bratislave. Krátkodobé ubytovanie(Air…) išlo do kytek. Na trh nájmov sa dostali tisíce prázdnych hypotékami zapákovaných bytov. Do toho klesajúci trh prenájmu( korona atď). Do toho predaj nových projektov, ktoré sa budú rolovať ešte 4 roky aj po zmene trhu. Minimálne 30% projektov sa predávalo na nájmy-krátkodobé( to sú tie dobré na 1 rok), alebo na „podnikanie“ ako apartmány na niekoľko nocí. Týchto 30-40% klientov chýba. Asi vypadli aj „investori do bytov duchov“, čo kúpili napr. Z Írska byty na hypo a po pár rokoch ležania ich predali. Je to ozdravenie, ale predajný model developerov s tým nepočíta. Stále sa stavia aj pre už nejestvujúcich klientov.

Do toho celosvetová realitná bublina spôsobená centrálnymi bankami.

Takže tamdadadáá. Máme plán. 10.000 bytov ročne sa vykúpi. Ako drobný realitný investor som rád, že v tom nebude žiadna logika, ale bohapustý biznis. Domnievať sa, že pôjde o malometrážne lacné byty o ktoré je záujem by bolo naivné. Takých sa stavia minimum. Pôjde pravdepodobne o balíky- aj o byty na prízemí, pod strechou, so zlými svetelnými podmienkami, zlou dispozíciou a pod. Pochybujem , že developer odovzdá komplet celý projekt štátu. Veď v každom projekte je pár bytov vyčlenených pre „svojich ľudí“. A nakoniec, prečo by predávali štátu niečo, čo bez problémov predajú( malometrážne byty s dobrou dispozíciou pre mladé rodiny).
Takže tak.

Poznámka: Tento príbeh je celý vymyslený. Ceny realít budú rásť konštantne 6 a viac % ročne ruka v ruke so stagnujúcimi platmi, stagnujúcou pôrodnosťou, zvyšujúcou sa nezamestnanosťou vplyvom automatizácie procesov a celkovou zmenou priemyslu. Taktiež budú rásť akciové trhy a ruka v ruke s tým aj dôchodky. Štát toto všetko vyrieši ako dobrý vlastník-hospodár v predstihu.

Toxické mzdové nastavenie slovenského priemyslu.

01.03.2024

Premiér dal úlohy a vláda pracuje https://openiazoch.zoznam.sk/doprava/slovakov-nema-kto-vozit-vlada-reaguje-autobusy-a-nakladiaky-bude-soferovat-viac-indov-nepalcov-ci-filipincov/ Otázka je , prečo? Sú tu 2 roviny problému, obidve tento problém prehlbujú: 1.Odliv mladých Slovákov do zahraničia. [...]

O čom nehovoria protestujúci poľnohospodári.

22.02.2024

Nerieši sa podstata, lebo to každému vyhovuje. Štátu, záujmovým skupinám aj poľnohospodárom. Podstata je vlastníctvo pôdy a veci s tým spojené. Vysvetlím. Pôda je základný výrobný prostriedok poľnohospodára. A väčšina obrábanej pôdy nie je vo vlastníctve poľnohospodárov. Prečo? Lebo Mária Terézia a jej „pôdna reforma“. Tá tu zaviedla tento bordel, ktorý [...]

Neverím Tarabovi a robím dobre. ..

21.02.2024

Niekedy žasnem aké nekoncepčné návrhy „strieľajú od pása“ poslanci( viď Kotlárove amnestie, Teraz Tarabove amnestie). Holt, kde nie je koncepcia, tam sú poradcovia. A nedá sa vylúčiť, že aj „spiaci agenti“. Cudzích záujmov. V prvom rade je mi skrytý cieľ tejto bohumilej činnosti. Cieľ môže byť naoko „riešenie výšky spodných vôd“. Ale cieľ môže byť aj [...]

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

Grasalkovičov palác, Prezidentský palác

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo osem z desiatich kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa v pondelok doobeda kandidatúry vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

Tádž Mahal, mReportér

Jeden z novodobých divov sveta, ktorý stavali viac ako dvadsať rokov. Majestátna stavba je považovaná za symbol Indie

19.03.2024 05:00

Nášmu mReportérovi sa podarilo zachytiť pekné zábery priamo z Indie.