Za lepšiu školu.

15. júna 2020, Maro, Stratégia štátu

Dcéra sa po niekoľkých mesiacoch vrátila do školy. Bola nadšená. Kuchárky výborne varili, bolo to samé zlatíčko. Syn ju schladil a povedal: “Uvidíš o týždeň, bude to také ako predtým.“ A naozaj tak bolo. Opäť nepožívateľné jedlo, už žiadne zlatíčka. Možno sa iba kuchárky báli o robotu, o to, koľko detí sa vôbec vráti do školy.
Fíni vybudovali najlepšie školstvo na svete otvorením celonárodnej diskusie o jeho zmene. Trvalo to desaťročia, pretože školstvo je ako žijúca fosília, prakticky sa nezmenilo za takmer 300 rokov od vzniku „moderného školstva“. Zaviedla ho na prahu priemyselnej revolúcie Mária Terézia a jeho zmyslom bolo zmeniť neposlušných a spupných sedliakov na poslušných robotníkov a vojakov. Lebo tieto 2 skupiny hospodárstvo monarchie vtedy potrebovalo. Veľmi pekne o tom písal Kiyosaki(Bohaté a bystré dieťa, Prečo jednotkári robia na trojkárov). Školstvo deti taktiež pripravuje o samostatné kritické myslenie, tvorivosť a tímovú prácu. Toto všetko momentálne potrebujeme, preto je čas začať hovoriť o SYSTÉMOVEJ ZMENE ŠKOLSTVA. Pretože nás čaká systémová zmena hospodárstva. Alebo budeme opäť čakať na silných, čo nám naordinujú? Naozaj si myslíte, že 2 zmeny M.Terézie-systém dedenia na Slovensku a systém školstva spolu nesúvisia? Máte problém so slobodnými sedliakmi? Zoberte im pôdu, kontinuitu vzdelávania z otca na syna( tzv.sedliacky rozum), dajte im hypotéky a pošlite do fabrík( po absolvovaní školského „systému“). Náš údel montovne sa plánoval 300 rokov dopredu! Som o tom presvedčený a potvrdzujú to aj analytici ako Pjakin.
Neviem , ako by malo školstvo presne vypadať, ale viem, že ho treba zmeniť. Paradoxne deti vplyvom školstva strácajú schopnosť učiť sa a flexibilne sa prispôsobovať situácii. Berú hotové riešenia, anglosaské školstvo miluje testy, kde stačí krúžkovať. To za socializmu takmer neexistovalo. Dnes je možné meniť profesné zameranie viac krát za život, aj keď pred 200 rokmi sa nemenilo po generácie. Ale školstvo ostáva v pôvodnej podobe.
Iniciatíva Za lepšiu školu začne tým, čomu možno každý rozumie-jedlo. Lebo najedené deti sú spokojné, zdravé a tvorivé deti. O tom, že sa to dá natočil diel aj známy šéfkuchár Pohlreich. A vôbec- za socializmu nebolo všetko zlé. Jedno z destatoro pioniera v Pionierskej knižke bolo:“Pionier nepozná slová neviem, nedá sa“.

Pridáte sa?